Vesti iz zemlje

03.05.2023. 14:41

Beta, The Guardian

Autor: Nova ekonomija

Međunarodne organizacije upozoravaju: Loše stanje medijskih sloboda u Srbiji

Povodom Svetskog dana slobode medija

Pixabay

Međunarodne medijske organizacije upozorile su povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, na loše stanje medijskih sloboda i bezbednosti novinara u Srbiji. One su pozvale Evropsku uniju (EU) da kao prioritet postavi slobodu medija u Srbiji u kontekstu vladavine prava i demokratije.

Kako je prenela Agencija Beta, organizacije među kojima su Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropska federacija novinara (EFJ), Reporteri bez granica (RSF), Međunarodna federacija novinara (IFJ) upozorile su da Srbija i dalje zaostaje u svojim obavezama da poboljša slobodu medija kao deo procesa pridruživanja EU i istakle da taj „status kvo“ ne sme da se nastavi.

„Od vitalnog je značaja da međunarodna zajednica prepozna ozbiljnost trenutne situacije za nezavisno novinarstvo u Srbiji“, ukazuje se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali i Article 19 Evropa, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), Fondacija Dafne Karuana Galicija i mreža SafeJournalists.

Privatizacija Štamparije Borba: Rukovodstvo odlazi, ministarstvo ćuti

Uz ocenu da će međunarodni pritisak biti ključan za sprovođenje pozitivnih promena, potpisnici zajedničkog saopštenja objavljenog na sajtu IPI pozivaju EU da budući izveštaji o napretku Srbije u pristupanju EU u potpunosti odraze ozbiljnost situacije i da predlože značajne reforme, a evropske zvaničnike da u susretima sa srpskim zvaničnicima hitno pokrenu pitanje pritisaka političara na novinare.

U zajedničkim zaključcima se ocenjuje da 24 godine nakon ubistva Slavka Ćuruvije, uslovi za bezbednost novinara u Srbiji alarmantno podsećaju na period u kojem je on ubijen. Ističe se da će međunarodne organizacije za slobodu štampe i novinarske organizacije, čiji su predstavnici nedavno boravili u Beogradu povodom godišnjice Ćuruvijinog ubistva, učiniti sve što mogu da podrže slobodno i nezavisno novinarstvo u Srbiji.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon razgovora sa nezavisnim novinarima i urednicima, medijskim udruženjima i sindikatima, Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara ocenjuje se da se nezavisno novinarstvo u Srbiji i dlaje suočava sa periodom krize.

Ukazuje se da su u Srbiji uslovi za bezbednost novinara loši, da je slab pejzaž za vladavinu prava i da zarobljavanje medija i neprijateljska klima prema kritičkom izveštavanju znače da i dalje preti opasnost od fizičkihg napada na novinare.

Napore pojedinih aktera koji rade na procesuiranju napada na novinare podriva šira klima neprijateljstva koju stvaraju vodeći političari u Srbiji i dok se to ne reši, a javni diskurs o kritičkom novinarstvu ne normalizuje, opipljivog napretka neće biti, navodi se.

„Skor“ medijskih sloboda u Srbiji

Reporteri bez granica u Svetskom indeksu medijskih sloboda 2023. Srbiju svrstavaju među „problematične države“. Dok su medijske slobode u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj na višem nivou nego u SAD, na Balkanu od Srbije gore stoje Albanija i Grčka.

Prijatelji srpskih vlasti, Ujedinjeni Emirati, Rusija i Kina, i dalje među najmračnijim državama sveta kada je odnos prema novinarima u pitanju. U upravo objavljenom, 21. godišnjem Svetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RBG), Srbija je u odnosu na prethodnu godinu doživela najveći pad među zemljama članicama Evropske unije i Balkana – za 12 mesta.

Sa 79. u prošlogodišnjem Indeksu, sada je dospela na 91. mesto među 180 država. Srbija je ostala u društvu zemalja u kojima je položaj medija i novinara ocenjen kao „problematičan”.

Jedan od razloga za ovakav pad, prema Reporterima bez granica, je i to što u Srbiji „provladini mediji šire rusku propagandu“.

RBG porede tu činjenicu sa državama u istočnom delu Evropske unije, u kojima nezavisno novinarstvo predstavlja „bedem protiv propagande koja stiže iz Kremlja“.

Stanje u svetu

Sloboda medija је u teškom stanju u rekordnom broju zemalja, navodi se u izveštaju Svetskog indeksa slobode medija. Stručnjaci upozoravaju da dezinformacije, propaganda, kao i veštačka inteligencija predstavljaju sve veću pretnju za novinarstvo, preneo je The Guardian.

Svetski indeks slobode medija otkriva da je 31 zemlja u veoma ozbiljnoj situaciji, u vezi sa stanjem u medijima, u odnosu na 21 zemlju pre samo dve godine.

Danas se navršava 30 godina od prvog Svetskog dana slobode medija, čiji je cilj da se države podsete kako su dužne da podržavaju slobodu izražavanja.

Međutim, okruženje za novinarstvo danas se smatra lošim u sedam od deset zemalja, a zadovoljavajuće je u samo tri od deset, prema podacima organizacije Reporteri bez granica.

Pokazuje da brzi tehnološki napredak dozvoljava vladama i političkim akterima da iskrivljuju stvarnost, a lažni sadržaj je lakše objaviti nego ikada ranije.

Šta donosi veštačka inteligencija

„Razlika se zamagljuje između istinitog i lažnog, stvarnog i veštačkog, činjenica i izmišljotina, ugrožavajući pravo na informacije“, navodi se u izveštaju.

Veštačka inteligencija kako se dodaje, pravi novi „haos“ u oblasti medija jer autimatski prerađuje medijske sadržaje, spaja i povezuje informacije bez načela koja definišu strogost i pouzdanosti prema izvorima informisanja.

Stručnjaci upozoravaju da veštačka inteligencija može da „iskrivi“ kako pisani, tako i vizuelni sadržaj.

Lažne fotografije visoke rezolucije, koje izgledaju tako kao da su na njima pravi ljudi, ko se naglašava, veštačka inteligencija može da napravi za nekoliko sekundi.

U Turskoj je administracija tvrdolinijaškog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pojačala progon novinara uoči izbora zakazanih za 14. maj, navodi se u izveštaju Reportera bez granica.

Slobode medija pale su i u Rusiji, naročito nakon što je ta zemlja pokrenula vojnu invaziju u Ukrajini, februara 2022. godine.

Neki od najvećih padova indeksa slobode medija 2023. bili su u Africi, među državama pojedinačno to su Senegal, Tunis.

Bliski istok je najopasniji region na svetu za novinare, ali Amerika više nema nijednu zemlju koja je „zelena, što znači“ na svetskoj mapi slobode medija.

SAD su pale za tri mesta na 45.

Azijsko-pacifički region povlače režimi neprijateljski raspoloženi prema novinarima, i to je zastupljeno u državama kao što su Mjanmar i Avganistan.

Nordijske zemlje su dugo bile na vrhu liste zemalja sa razvijenom slobodom medija, Norveška je ostala na prvom mestu u indeksu slobode medija, sedmu godinu zaredom, u tom društvu su Irska, Holandija…

Grupa međunarodnih organizacija je izrazila zabrinutost zbog rastućeg populizma neliberalnih vlada, poput Mađarske i Poljske, koje kako se navodi, krše vladavinu prava, uključujući slobodu štampe. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija i slovački novinar Jan Kučiak ubijeni su zbog novinarskog posla kojim su se bavili.

Podaci o građanima najčešće cure iz policije u tabloide

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.