Vesti iz zemlje

28.04.2023. 13:22

Autor: Katarina Baletić

Privatizacija Štamparije Borba: Rukovodstvo odlazi, ministarstvo ćuti

Zgrada štamparije Borba Foto: Nova ekonomija

Od kako je Ministarstvo privrede 28. februara raspisalo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju „Štamparije Borba“, dvoje od troje članova izvršnog odbora preduzeća je prestalo da obavlja funkcije u tom centralnom organu firme.

Podaci Agencije za privredne registre ukazuju da je prvo u martu finansijska direktorka Snežana Mićić Bezbradica obrisana iz članstva u upravnom telu, a juče je iz registra obrisan i izvršni direktor kompanije „Štamparija Borba“, Branislav Vojvodić.

Statut firme propisuje da izvršni odbor ima tri člana, a podaci iz poslednjih objavljenih finansijskih izveštaja (za 2021. godinu) ukazuju da je jedini preostali član izvršnog odbora generalni direktor „Štamparije Borba“ Vladimir Gudurić.

Podsećamo, resorno ministarstvo je poslednjeg dana februara raspisalo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u postupku privatizacije „Štamparije Borba“, kojim se potražuju potencijalno zainteresovani investitori.

Iako je rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao još 31. marta, i dalje nema dostupnih informacija o tome da li ima investitora koji su zainteresovani za nekadašnjeg štamparskog giganta.

Na pitanja Nove ekonomije o privatizaciji štamparije, Ministarstvo privrede ne odgovara ni nakon skoro tri nedelje i više upućenih poziva i mejlova.

Sudbina štamparije osnovane 1944. godine, između ostalog i zbog izostanka odgovora nadležnih, trenutno nije poznata javnosti.

Poslednja dva dnevna lista koja su se štampala u „Borbi“, Večernje novosti i Danas, 10. aprila su saopštile da prelaze na novi format zbog toga što se više neće štampati u toj štampariji.

„Bilo kako bilo, štamparija u kojoj su se gotovo 70 godina štampale (Večernje novosti) prestaje da radi. Dakle, viša sila! Nužda zakon menja! Sila boga ne moli i slično“, napisao je glavni i odgovorni urednik „Novosti“ Milorad Vučelić.

Izvori upućeni u dešavanja u kompaniji za Novu ekonomiju kažu da nemaju informacije da postoje zainteresovani za kupovinu štamparije, a da, nakon „iseljavanja Novosti iz sopstvene kuće“ u štampariji više nema ozbiljnijeg posla sa novinama ili drugom periodikom.

Zbog toga se pribojavaju da bi preduzeće moglo da bude prodato daleko ispod cene, a da bi potencijalni kupac tada dobio zgradu na ekskluzivnoj lokaciji u kojoj se nalazi štamparija, u centru Beograda, u Kosovskoj ulici.

„Borba“ radila sa gubicima

U javnom pozivu navodi se da je vrednost kapitala preduzeća na kraju 2021. godine bila 254,4 miliona dinara.

Poslednji dostupan finansijski izvšetaj „Štamparije Borba“ je za 2021. godinu. Tu godinu, preduzeće je završilo sa neto gubitkom od 48,1 miliona dinara, a 2020. godinu sa minusom od 155,2 miliona dinara.

I 2020. i 2021. potraživanja od kupaca su na kraju godine bila više od 130 miliona dinara (2020. – 157,2 miliona dinara, 2021. – 137,4 miliona dinara), ali su nakon usaglašavanja potraživanja sa dužnicima, ona spala na 46,4 miliona dinara (na kraju 2020) i 30,2 miliona dinara (na kraju 2021).

Štamparija Borba je u većinskom državnom vlasništvu (81,7 odsto). Republika Srbija je vlasnik 37,5 odsto, Republički fond za penzijskog i invalidsko osiguranje (PIO fond) 31,5 odsto, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) 12,7 odsto.

Grad Beograd je vlasnik 8,2 odsto akcija, a Nacionalna sluba za zapošljavnaje 1,7 odsto, dok je „Štamparija Borba“ vlasnik 1,3 odsto sopstevnih akcija.

Malim akcionarima, fizičkim licima, pripada 7,1 odsto akcijskog kapitala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.