Srbija

18.12.2015. 10:47

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Mihajlović: Poslodavci više neće smeti da pitaju za planiranje porodice

Srbija

18.12.2015. 10:47

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da se stvara sistem koji štiti žene.
Prema njenim rečima, vlada je izdigla pitanje ravnopravnosti na najviši nivo.
Mihajlović je rekla da će, na primer, podzakonskim aktima biti određeno da poslodavac na razgovoru za posao nema pravo da postavlja pitanja o planiranju porodice.
Ona je istakla da je uvedeno rodno senzitivno budžetiranje, najavila donošenje podzakonskih akata kojima će se žene staviti u ravnopravan položaj sa muškarcima, kao i da će danas biti predstavljena Strategija o rodnoj ravnopravnosti. 
Mihajlović je na RTS-u rekla da će se svakog meseca obaveštavati javnost o tome šta je učinjeno po tom pitanju. Ona podseća da je vlada formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, čime se prvi put tim pitanjima u Srbiji bavi sa tako visoke državne pozicije. 
„Ni u jednoj državi to nije na tako visokom nivou, ali tamo ima sistem koji funkcioniše“, rekla je Mihajlović i dodala da se u Srbiji na tome radi. 
Kada je reč o rodnom budžetiranju, vodi se računa o potrebama i žena i muškaraca u trošenju novca. Poručuje da je potrebno svi zajedno da radimo na tome, pri čemu je posebno važna uloga medija i nevladinih organizacija. 
Cilj je, kako kaže, da žene budu ravnopravno uključene i u društveni i politički život. 
„Sve zajedno je prioritet i jeste posao vlade da stvori jednake uslove za sve. Kada hoćemo da sistem funkcioniše moramo mnogo više da pričamo o tome. Polovina populacije su žene, a 35 odsto njih je zaposleno, dok radno mesto ima 50 odsto muškaraca“, ističe Mihajlović. 
Ona je poručila da moramo više da govorimo o tom problemu. Prema istraživanju Udruženja poslovnih žena, čak 80 odsto žena smatra da nisu ravnopravne sa svojim muškim kolegama. 
Statistika, takođe, pokazuje da za isti posao žene zarađuju 39 odsto manje nego muškarci.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Jasno je da tu ima otkupa od sitnih proizvodjaca,da li postoki postupak kao kod stranih kompanija u EU,da deo prihoda vrate malim gazdinstvima od kojih su otkupili proizvede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.