Vesti iz zemlje

28.02.2024. 14:39

Paragraf.rs

Autor: Nova ekonomija

Ministarstvo finansija: Zakoni o PDV-u, računovodstvu i e-fakturisanju nisu u koliziji

Fakture, digitron Foto: Nova ekonomija

Ministarstvo finansija tvrdi da zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i PDV-a nisu u koliziji, povodom konferencije za medije u organizaciji udruženja „Računovodstvena komora Srbije“, na kojoj su predstavljeni problemi privrednika prilikom primene propisa Zakona o elektronskom fakturisanju, prenosi Paragraf.rs.

U odgovoru se navodi da je netačna tvrdnja da su u koliziji zakoni kojima se uređuju oblasti elektronskog fakturisanja, računovodstva i poreza na dodatu vrednost, objavio je Paragraf pozivajući se na Biznis.rs.

“Naime, Zakon o elektronskom fakturisanju poseban je u odnosu na Zakon o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 73/2019 i 44/2021 – dr. zakon) i na Zakon o porezu na dodatu vrednost, a odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju ne utiču na primenu zakona kojim se uređuju obračunavanje i plaćanje poreza na dodatu vrednost i podzakonskih akata usvojenih na osnovu tog zakona, kao ni na primenu propisa kojim se uređuje računovodstvo u odredbama kojima se uređuje računovodstvena isprava”, navode u Ministarstvu.

Kada je reč o rokovima za podnošenje poreske prijave poreza na dodatu vrednost (PPPDV), podsećaju da se PPPDV podnosi na način i u roku propisanom Zakonom o porezu na dodatu vrednost, kojim se u članu 50. stav 1. propisuje da obveznik podnosi poresku prijavu na propisanom obrascu, u roku od 15 dana po isteku poreskog perioda.

Sa druge strane, Zakon o elektronskom fakturisanju uređuje elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost i u članu 4. stav 5. propisuje da elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura radi se za poreski period, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost, u roku od deset dana po isteku poreskog perioda.”

U saopštenju se navodi i da su obaveza podnošenja PPPDV i obaveza elektronskog evidentiranja obračuna poreza na dodatu vrednost u sistemu elektronskih faktura dve različite obaveze čije (ne)ispunjenje dovodi do različitih pravnih posledica, u skladu sa zakonima koji ih uređuju.

“S tim u vezi, elektronsko evidentiranje obračuna poreza na dodatu vrednost potrebno je uraditi u roku od deset dana po isteku poreskog perioda s ciljem da se stvore adekvatni uslovi za pripremu preliminarne poreske prijave poreza na dodatu vrednost”, poručuju u Ministarstvu.

Preduzetnici Poreskoj poslali predloge: Evo kako da radnje ostanu otvorene

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.