Ministarstvo: Hrvatska vodi medijsku kampanju protiv Er Srbije

Medijsku kampanju protiv Er Srbije shvatam kao provokaciju, rekao je pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Ministarstva građevinarstva Zoran Ilić.

On je izneo ocenu povodom navoda da su Lufthanza i Kroacija erlajns pokrenule postupak protiv Er Srbije da je u pitanju medijska kampanja protiv Er Srbije.

Prethodno je hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Siniša Hajdaš Dončić saopštio da su Lufthanza i Kroacija erlajns pokrenule postupak protiv Er Srbije zbog takozvanih transfernih letova, preneo je N1. 

"Sadašnje bacanje prašine u oči i medijska kampanja protiv Er Srbije ne mogu da shvatim drugačije nego kao provokaciju", istakao Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Ilić je u izjavi za N1, kazao da Er Srbija takve letove nudi mnogo povoljnije od drugih avio kompanija te da on u tome vidi inicijalnu kapislu za postupanja hrvatske avio kompanije. 

On je istakao da kompaniji Kroacija Erlajnz ne smeta saobraćaj Er Srbije ka Dubrovniku, Splitu, Zagrebu u vreme turističke sezone, ali da tokom zime nastaju problemi. 

Ilić je negirao da se Er Srbija nije odazivala na ročišta već da su do sada bila zakazana dva, od kojih je prvo odloženo na molbu srspke kompanije, dok je drugo odloženo na zahtev hrvatske strane. 

Ilić je podvukao da će se Er Srbija odazvati na sledećem ročištu koje bude zakazano. 

Zagrebački dnevnik "Jutarnji list" objavio je juče da bi Er Srbija mogla da izgubi pravo letenja u Hrvatsku ako nastavi s ignorisanjem prekršajnog postupka koji se protiv nje vodi u Ministarstvu saobraćaja Hrvatske. 

List, pozivajući se na nezvanične informacije, ističe da su predstavnici hrvatske vlade čelnicima Er Srbije poručili da neodazivanjem na zakazana ročišta jasno pokazuje nepoštovanje hrvatske države i da bi zato mogli izgubiti dozvolu. 

Protiv Er Srbije Agencija za civilno vazduhoplovstvo je u proleće prošle godine Ministarstvu saobraćaja podnela prekršajnu prijavu zbog kršenja bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o vazdušnom prometu. 

Srbija navodno još nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavljanju evropskog zajedničkog vazdušnog prostora, koji je potpisala s EU kao pridružena zemlja. Prema tom sporazumu, kako piše "Jutarnji list", Er Srbija može da leti samo između Beograda i bilo kojeg grada u EU, ali srpska kompanija nudi takozvane transferne letove, na šta nema pravo, jer nudi svojim putnicima letove preko Beograda do drugih odredišta. 

Er Srbija je, u saopštenju odlučno negirala sve navode iznete u tekstu koji je objavljen u zagrebačkom "Jutarnjem listu" u kome se pominje srpska nacionalna avio-kompanija. 

"Er Srbija posluje u skladu sa svim važećim evropskim propisima koji se primenjuju u oblasti civilnog vazduhoplovstva. U prilog ovoj tvrdnji jasno govori i činjenica da je Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (C CAA) odobrila da Er Srbija obavlja letove ka i iz Hrvatske po sezonskom redu letenja", poručila je srpska nacionalna aviokompanija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.