Vesti iz zemlje

20.07.2020. 14:24

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo: Malim akcionarima Komercijalne banke dividende na jesen

U Ministarstvu finansija kažu da je ugovorom predviđeno da se isplata dividendi akcinarima Komercijalne banke izvrši pre zatvaranja transakcije, koje se okvirno očekuje u oktobru ove godine, piše Politika. Proces zatvaranja ...

Foto: Pixabay

U Ministarstvu finansija kažu da je ugovorom predviđeno da se isplata dividendi akcinarima Komercijalne banke izvrši pre zatvaranja transakcije, koje se okvirno očekuje u oktobru ove godine, piše Politika

Proces zatvaranja prodaje te banke inače traje sporo, jer je za to neophodno dosta saglasnosti institucija iz Srbije, Slovenije i Evropske unije.

Ukupan iznos dividendi koje treba da budu isplaćene akcionarima Komercijalne banke, a odnose se na period pre privatizacije (2014, 2017. i 2018. godina) i 2019. godinu je 12,2 milijarde dinara ili 104 miliona evra, kažu u Ministarstvu finansija. 

Od tog iznosa Republika Srbija treba da dobije oko sedam milijardi dinara ili oko 60 miliona evra.

Dodaje se da se 3,7 milijardi dinara odnosi na ugovornu obavezu da se 50 odsto dobiti za 2019. raspodeli kroz dividendu.

Većinski vlasnik Komercijalne banke, Republika Srbija, prodala je svoj udeo od 83,23 odsto slovenačkoj NLB banci, koja je u vlasništvu američkog investicionog fonda.

Preostalih gotovo 17 odsto akcija, u koje spadaju kastodi računa, preduzeća, fizička lica, takođe imaju pravo na dividende.

U Narodnoj banci Srbije kažu da još nisu primili zahtev Komercijalne banke za odobrenje isplate dividende akcionarima. 

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati državi za period od 1. januara 2020. do završetka transakcije. 

Iako ovo na prvi pogled izgleda nelogično, jer proizlazi da će sadašnjih 17 odsto malih akcionara dobiti više od 40 odsto dobiti, to nije tako. 

Bivšim deoničarima, koje je država isplatila prošle godine pripadaju i dividende za 2014, 2017. i 2018, kada su bili akcionari.

To su Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i švedski fond Sved i nemački Deg.

Očekuje se i isplata preko 1,3 milijarde dinara zaposlenima u Komercijanoj banci, a to se odnosi na godine pre privatizacije, kažu u ministarstvu.

Podsećanja radi, banka je najviše vredela pre krize 2008. godine, oko dve milijarde evra.

Komercijalna banka je krajem februara prodata po ceni akcije od 3250 dinara, sada je vrednost oko 2150 dinara, koliko je bila i na početku pokretanja privatizacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.