Vesti iz zemlje

20.04.2017. 13:07

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo povuklo obrazovne pakete na temu seksualnog nasilja nad decom

Pod pritiskom dela javnosti Ministarstvo prosvete odlučilo je da povuče iz upotrebe obrazovne pakete za učenje o temi seksualnog nasilja nad decom, koji su ranije prosleđeni predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. 

„Nakon analize materijala od strane stručnih službi Ministarstva donet je zaključak da se obrazovni paketi koriguju kako bi se prilagodili uzrastu dece i kulturi i tradiciji naroda koji žive na teritoriji Srbije. Nakon toga, obrazovni paketi će biti prosleđeni školama kao pomoćno sredstvo pripreme za rad sa decom“, rečeno je Danas-u u Ministarstvu prosvete.

Obrazovni paketi su danima na udaru kritika dela javnosti, koja tvrdi da se njima na mala vrata uvodi seksualno obrazovanje u obdaništa i škole, praćeno podstrekivanjem dece na homoseksualne odnose, da su sadržaji obrazovnih paketa neprimereni uzrastu dece i učenika, suprotni našoj tradiciji, da zadiru u porodične odnose…

Posebno je apostrofiran deo iz priručnika za predškolske ustanove, namenjen deci od tri do pet godina, u kojem se, po mišljenju kritičara, pojam dodirivanja koristi prvenstveno u seksualnom smislu. Sporan je i deo priručnika za učenike osnovnih i srednjih škola koji nosi naziv „Sve što ste oduvek želeli da saznate o seksualnosti, a niste imali prilike da pitate“, u kojem se objašnjava šta je i kako se koristi ženski kondom, da li je masturbacija štetna, kakav je osećaj pri orgazmu, opisuje se francuski poljubac, šta je oralni i analni seks… 

Kritičari negoduju što se teme koje nemaju veze sa seksualnim nasiljem nalaze u ovoj publikaciji, dok autori objašnjavaju da je pomenuto poglavlje nastalo na preporuku nastavnica biologije, a da su najčešće postavljena pitanja prikupljena od učenika i učenica sedmog i osmog razreda.

Obrazovni paketi su nastali kao proizvod prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u našoj zemlji, rađene tokom školske 2014/2015. godine. Ona je pokazala veoma zabrinjavajuće podatke da na uzrastu od 10 do 18 godina u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja, a da od dve trećine dece koja ispričaju odraslima šta im se dogodilo, više od polovine odraslih ne preduzme ništa.

Danas je nekoliko puta pokušao da nađe sagovornike u Ministarstvu prosvete i Incest trauma centru, koji su zajednički pripremili obrazovne pakete, ali niko nije bio raspoložen za razgovor. 

Umesto toga iz Ministarstva je prosleđen odgovor u kojem se, pored informacije da će obrazovni paketi biti korigovani, navodi da smo svedoci raznih oblika nasilja nad decom, incesta, pedofilije, sve većeg broja maloletničkih trudnoća, prekida trudnoća sa trajnim posledicama, te da se kad se govori o obrazovnim paketima mora imati u vidu važnost njihovog cilja, a to je prevencija i zaštita dece od nasilja.

„Obrazovni paketi koje je Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije prosledila školama predstavljaju predlog pomoćnog materijala za rad nastavnika i vaspitača. Reč je o materijalima koji su prisutni u evropskim obrazovnim sistemima, i utemeljeni su u sve ono što je Republika Srbija potvrdila potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja dece, i što je preuzela kao obavezu na osnovu odredbi ‘Lanzarot’ konvencije“, navode u Ministarstvu prosvete.

USPRS: Neprimeren postupak

Juče se saopštenjem oglasila i Unija sindikata prosvetnih radnika, koja tvrdi da je uvođenje seksualnog vaspitanja pod vidom borbe protiv seksualnog nasilja neprimeren postupak Ministarstva prosvete. Unija je zatražila hitno uklanjanje obrazovnih paketa iz našeg školskog sistema i otvaranje javne rasprave u koju će biti uključeni sindikati, Nacionalni prosvetni savet i pojedinci koji se ovom temom bave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.