Srbija

22.01.2014. 09:47

B92

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo privrede: Ne vraćati se na propalu politiku subvencionisanja

Srbija

22.01.2014. 09:47

Odustajanje od zakona o privatizaciji i stečaju bi značilo odustajanje od reformi i vraćanje na propalu politiku subvencionisanja, kažu u Ministarstvu privrede.

Povodom sastanka „kolegijuma“ Socijalno-ekonomskog saveta, posla kojeg je saopšteno da će nacrt Zakona o radu biti povučen iz procedure, ministarstvo Saše Radulovića je na svom sajtu objavilo da se oštro protivi donošenju odluka van institucija i na neformalnim sastancima.

Ministarstvo privrede saopštilo je da je uputilo dopis predsedniku Vlade Republike Srbije i predsedniku Socijalno ekonomskog saveta povodom informacija iz medija da je 20. januara održan sastanak na kom su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak. 

Mediji su, kako se podseća u saopštenju Ministarstva, preneli da se radi o sastanku „kolegijuma“ Socijalno ekonomskog saveta, na kom su se prisutni dogovorili da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade, sindikata i poslodavaca. U izjavama za medije pojedinih učesnika sastanka konstatuje se da je dogovoreno da se iz skupštinske procedure povuku predlozi zakona o privatizaciji i stečaju. 

Ministarstvo privrede podseća da Zakon o Socijalno ekonomskom savetu („Sl. glasnik RS“ br. 125/2004) i Poslovnik o radu Socijalno ekonomskog saveta ne poznaju instituciju „kolegijuma“, a prema informaciji koja je objavljena na internet stranici Socijalno ekonomskog saveta, prvi potpredsednik Vlade nije član Socijalno ekonomskog saveta. 

„Takođe, prema članu 9. stav 4. Zakona o Socijalno ekonomskom savetu „za zauzimanje stavova potrebna je saglasnost svih članova Socijalno ekonomskog saveta“. Prema članu 17. Poslovnika o radu Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije, Savet konsenzusom donosi sve odluke iz delokruga svog rada“, podseća se u saopštenju.. 

Ministarstvo privrede poručuje da se oštro protivi donošenju odluka van institucija i na neformalnim sastancima. 

„Iznošenje mišljenja, predloga i rasprava je svakako dobrodošlo u svim forumima i na svim nivoima pa i na ovom neformalnom sastanku. Donošenje odluka svakako ne. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvo privrede, kao institucionalni članovi Socijalno ekonomskog saveta i jedini ovlašćeni predlagači predmetnih zakona – zakona o radu, odnosno zakona o privatizaciji i stečaju, nisu bili pozvani na sastanak na kojem se izgleda odlučivalo o odustanku od propisane procedure zakona u njihovoj nadležnosti. Posebno jer je Ministarstvo rada bilo spremno da nakon završetka javne rasprave uputi tekst nacrta zakona o radu ministarstvima na mišljenje, dok se sa sindikatima koji predstavljaju legitimne interese zaposlenih, a ne privilegije interesnih grupa, intenzivno radi na prihvatljivom rešenju i nazire mogućnost dogovora do kraja tekuće nedelje“, navodi Ministarstvo privrede. 

Iz ministarstva Saše Radulovića podsećaju i da je postupak izrade Nacrta zakona o radu vodilo Ministarstvo rada, a da su reprezentativni sindikati sami odlučili da izađu iz radne grupe koja je pripremala zakon, a kasnije i bojkotovali javnu raspavu. 

„Vlada Republike Srbije je 30. decembra 2013. godine, na predlog Ministarstva privrede, jednoglasno usvojila Predlog zakona o privatizaciji, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza, uz zaključkak da se upute Skupštini na usvajanje po hitnom postupku“, navodi Ministarstvo privrede i podseća da je 13. januara 2013. godine, nakon više usmenih zahteva na Vladi, uputilo i pismenu urgenciju za hitno zakazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o zakonima. 

„Nekako je tiho, pod paravanom otpora Nacrtu zakona o radu na kome je radilo Ministarstvo rada, prošao i nagoveštaj mogućeg povlačenja iz skupštinske procedure predloga zakona o privatizaciji i stečaju koji su već usvojeni na Vladi – ključnih reformskih zakona koji razvlašćuju političke partije uticaja u preduzećima u restrukturiranju i kasnijoj privatizaciji, koji omogućavaju bolje i efikasnije kontrolisanje i sankcionisanje direktora tih preduzeća, koji uvode i grade institucije sistema i koji pokreću reforme koje se posle ne mogu zaustaviti od strane bilo koje političke partije, interesne grupe ili pojedinca bez obzira na izbore“, navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo privrede poručuje i da od usvajanja ovih zakona zavise sve reforme, te da od njih zavisi da li ćemo ozdraviti našu industriju. 

„Odustajanje od ovih zakona znači odustajanje od reformi i povratak na propalu ekonomsku politiku subvencionisanja poslednjih deset godina koja nas je toliko već koštala. Na ovim zakonima se testira politička volja za refome. Ako se zakoni ne donesu, to je siguran znak da se od reformi odustalo. I pre i posle eventualnih izbora“, upozorava se u saopštenju. 

Ministarstvo privrede ističe da se ovim postupcima zaustavljaju neophodne reformske promene, da određivanje novih rokova van inistitucija za ono što je već urađeno predstavlja izbegavanje suočavanja sa realnošću i čini velika šteta privredi Srbije. 

„Šalje se i signal da želimo nove ‘Vršačke vinograde’. Da ne želimo red u preduzećima u restrukturiranju. Da su interesne grupe jače od države. Ukazujemo da će zbog toga nastupiti ne samo ogromna šteta po sama preduzeća u restrukturiranju, već će se onemogućiti isplata zaostalih zarada, povezivanje radnog staža, ostvarivanje zdravstvenog osiguranja i isplata otpremnina iz Tranzicionog fonda radnicima u tim preduzećima. Takođe se stopira početak rada Garantnog fonda, kao i pokretanje Venture Capital industrije u Srbiji za investicije u inovacije. Toga moraju da budu svesni svi donosioci političkih odluka, ali i radnici i građani Srbije“, poručuje se u saopštenju. 

Ministarstvo privrede tvrdi da radi na tome da otkoči reforme i poručuje da se nije prihvatilo tog posla da bi lako odustalo. 

„Građani podržavaju započete reforme i to daje snagu da istrajemo i pobedimo. Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije. Političari moraju da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama. Mora nekad nešto i da se uradi. Budućnost naše dece zavisi od naše odgovornosti“, zaključuje Ministarstvo privrede. 

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ saopštili su da će najavljeni i zakazani štrajk upozorenja biti održan 23. januara, jer se se „ne sme ponoviti samovolja i jednostrano pisanje za radnike najznačajnijih zakona“. 

Unija poslodavaca Srbije je, s druge strane, podržala rad ministra privrede Saše Radulovića i zatražila hitno usvajanje postojećih izmena četiri sistemska zakona – o stečaju, o planiranju i izgradnji, o radu i o privatizaciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Naravno u fizičkom obliku, woohooo!
  Zasto? Paaa…
  Zato sto kada citam knjigu u fizičkom obliku, osecam se kao da putujem kroz neke nove svetove, a u elektronskom, osecam kao da ce mi mozak eksplodirati od onog zračenja. Oci mi nateknu od naprezanja, zalepe se za ekran, ne mogu posle ni viljuškom da ih odvojim od ekrana. Salim se naravno, ali skoro da je tako.
  Zato sto uzivam u mirisu nove tek otpakovane knjige, volim da prstima prelazim izmedju redova, a kada ih citam ne osecam kako vreme prolazi. Medjutim, kada citam knjigu npr. na računaru, obavezno moram cesto da ulazim na facebook, u slučaju da tetke i ujne ne bace neki ubitacni komentar na moju sliku, pa da mogu brzo da reagujem.
  Inace, sve je bolje imati u fizičkom obliku, ne samo knjige. Čak je i zenu bolje imati u fizičkom obliku, nego u elektronskom. Ajd prihvatio bih pre milion evra u elektronskom obliku, da ne bude da u elektronskom nista ne valja. Ih!
  Salim se naravno, mada nije sala da je fizicka knjiga mnogo mnogo bolja od elektronske.
  Inace, ako mi slučajno budete slali tih pet knjiga, molim vas pošaljite ih u fizičkom obliku. Hvala 🙂
  nemanhastojanovich@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.