Srbija

17.07.2023. 11:57

Ministarstvo privrede

Autor: Katarina Pantelić

Ministarstvo sa 300 miliona podržava početnike i mlade preduzetnike

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Srbija

17.07.2023. 11:57

Ministarstvo privrede raspisalo je danas poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini. Za ovaj program iz budžeta izdvojeno je 300 miliona dinara.

Finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR) najranije 2021. godine.

Takođe, pravo na prijavu imaju i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u APR-u od 2018. godine, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je preuzeo ovlašćenja ministra privrede, kazao je da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, kada je reč o delu koji se odnosi na bespovratna sredstva, ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od šest miliona dinara.

Mali je kazao da se javni poziv odnosi na sva nezaposlena lica i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja).

Međutim, ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto kredita Fonda za razvoj.

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina starosti, 35 odsto su bespovratna sredstva države, a 65 odsto krediti Fonda za razvoj.

Ukoliko privredni subjekti, čiji su osnivači mladi do 35 godina, pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: fondzarazvoj.gov.rs, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs.

Više firmi obrisano iz evidencije APR-a nego što je novoosnovano

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.