Srbija

18.04.2024. 09:15

Autor: Katarina Pantelić

Ministarstvo tvrdi: Dovoljno kapaciteta za obučavanje klima servisera

Foto: Pixabay

Srbija

18.04.2024. 09:15

Obuku za sticanje takozvanog „sertifikata B“, koji se izdaje pojedincima i koji je neophodan za servisiranje auto-klima po propisima iz 2016. godine, do sada je uspešno završilo 511 osoba. Od tog broja, 174 je podnelo zahtev za dobijanje sertifikata, 114 njih ga je već dobilo, a preostalih 60 je u proceduri. Za sada ne postoji preopterećenost raspoloživih kapaciteta za obuku – niti potreba za otvaranjem dodatnih edukativnih centara, navelo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarstvo je u odgovoru na saopštenje Udruženja servisi Srbije, koje je navelo da servisere klima u automobilima osam godina (od kada su uredbe stupile na snagu) niko nije obavestio o obavezama, navelo da će preduzeti sve korake kako bi se uspostavili novi centri za obuku ako se ispostavi da su raspoloživi kapaciteti nedovoljni.

Ministarstvo je u saopštenju navelo do su do danas obuku i ispite za „sertifikat A“ (koji se odnosi na servisiranje stacioniranih uređaja kao što su klime), uspešno završilo 869 ljudi, od kojih je njih 426 podnelo zahtev Ministarstvu za dobijanje sertifikata.

„Budući da tokom osam godina nije bilo nikakvih novina u propisima, kao i da su organizovne obuke za zainteresovane strane, ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata“, naveli su iz ministarstva, uz opasku da su obuke do sada održavane u pet gradova (Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kaću).

Podsetili su da je Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da je zabranjeno stavljanje u promet na malo supstanci koje oštećuju ozonski omotač i fluorovane gasove sa efektom staklene bašte u primeni od 2009. godine.

„Način postupanja sa pomenutim gasovima, kao i uslovi za izdavanje dozvola, definisani su Uredbom koja je stupila na snagu 2014, a 2016. godine i Uredba o sertifikaciji lica koja obavljaju određene delatnosti u vezi sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i određenim fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte, dokument kojim je omogućeno je sticanje A i B sertifikata“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, pre nekoliko dana Udruženje servisi Srbije je objavilo da su tokom 2023. godine kolege iz različitih delova Sribje počeli da ih obaveštavaju o strogim inspekcijskim kontrolama, često uz pratnju policije, sa nalozima za pretres povodom Sertifikata B i opasnog otpada.

Udruženje se, kako su naveli, obratilo Ministarstvu za zaštitu životne sredine u želji da ukaže na stanje na terenu i da zajednički nađu rešenja kako bi se omogućila primena zakona.

Dodali su da su mnogi autoservisi počeli da sklanjaju stanice za servisiranje klima i prestali da pružaju uslugu održavanja rashladnih sistema u vozilima, jer nemaju „Sertifikat B“ i naglasili da je u toku osam godina od početka primene propisa malo mesta na kojima može da se izvrši obuka za dobijanje sertifikata.

Za novu autobusku stanicu Beogradu još 20 miliona evra do 2025. godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.