Vesti iz zemlje

16.12.2021. 18:08

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo za 15 miliona evra kupilo ambulanta vozila, količina se ne zna

Ministarstvo zdravlja je kupilo ambulantna i druga vozila za 15,2 miliona evra od firmi Nikom-auto iz Kragujevca, Dem doo iz Novog Sada i Avtonova Kab iz Beograda, objavljeno je na zvaničnoj stranici ove institucije. Podaci o tome koliko je vozil...

Foto: Flickr - Jonathan Davis

Ministarstvo zdravlja je kupilo ambulantna i druga vozila za 15,2 miliona evra od firmi Nikom-auto iz Kragujevca, Dem doo iz Novog Sada i Avtonova Kab iz Beograda, objavljeno je na zvaničnoj stranici ove institucije.

Podaci o tome koliko je vozila nabavljeno i koji su bili kriterijumi za odabir firmi nisu javno dostupni. 

Ministarstvo namestilo nabavku prečišćivača vazduha u centimetar

Na ta pitanja Novoj ekonomiji nisu odgovorili ni iz Ministarstva niti iz preduzeća koja su posao dobile.

Nabavka je sprovedena u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“ koji finansira Svetska banka.

Poziv za učestvovanje na tenderu nije objavljeno na Portalu javnih nabavki koji domaće zakonodavstvo (Zakon o javnim nabavkama) predviđa kao platformu za komunikaciju između naručilaca i ponuđača, već je oglas postavljen jedino na sajt Ministarstva.

Za sve tri kovid bolnice samo jedan glavni dobavljač opreme

Nabavka je sprovodena u kompetitivnom postupku (Request for Bids – RFB) u skladu sa pravilima Svetske banke i bila je otvorena za sve ponuđače, navodi se u oglasu.

Međutim, poziv koji je objavljen na stranici Ministarstva ne sadrži tehničku specifikaciju, eventualna pitanja ponuđača, kriterijume za dodelu ugovora niti obrazac strukture cene ili model ugovora, što bi sve moralo da bude objavljeno na Portalu javnih nabavki.

Nikom-auto je domaći distributer fijatovih vozila, Avtonova Kab citroenovih vozila, dok se firma Dem bavi prodajom medicinskih aparata.

Podsetimo, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je u aprilu ove godine objavio da je Ministarstvo zdravlja krajem 2020. godine od distributera fijatovih vozila Nikom auta po hitnom postupku kupilo deset sanitetskih vozila za kovid bolnice u Batajnici u Kruševcu. Ovaj posao bio je procenjen na 40 miliona dinara (48 sa PDV-om), piše CINS.

Ovaj tekst je deo serijala Nove ekonomije „Korona presek: Rasvetljavanje zdravstvenih troškova u pandemiji“ u kome izveštavamo i otkrivamo na koji način su državne institucije trošile javni novac u toku pandemije COVID-19.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.