Vesti iz zemlje

02.12.2018. 10:53

B92

Autor: Zorana Mihajlović

Ministarstvo zdravlja priprema zakon kojim će se popodne naplaćivati pregledi

Ministarstvo zdravlja priprema zakon koji omogućava da se u državnim ustanovama naplaćuju pregledi. Za novac ćete popodne dobiti sve što niste mogli prepodne.

Napravljen je i cenovnik usluga koji će nižim cenama konkurisati privatnoj praksi. 

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih setara i tehničara Srbije, kaže da taj sindikat više obeshrabruje zakon koji je donet a odložena je primena za godinu, a reč je o Zakonu zaposlenima u javnom sektoru. 

„Ne sećam se da je iko iz privatnog sektora stavio ijednu primedbu, a naša prava još više umanjuje. Ovo što sada ide kao Nacrt, prošlo je javne rasprave, ne verujem da postoji neka zadnja namera. Ne znam kakve su cene kod privatnika, ali moje koleginice posle završetka radnog dana u državnoj ustanovi odlaze u privatne. Ako rade više nije bitno da li rade u državnom ili privatnom. One svakako moraju da rade, svakako i posle radnog vremena zato što je zarada niska“, navela je ona. 

Predsednik Granskih sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić kaže da se oni bore da u osmočasovno radno vreme ili u režimu skraćenog radnog vremena koje imaju zarade i prime dostojne plate i zbog toga smatra da ovo rešenje nije dobro. 

„Sa druge strane skepticizam postoji jer je jednom već pokušano nešto slično 2008. Postavlja se pitanje ako se na tom radnom mestu povredim, ko će platiti to bolovanje. Ima i argumenata za takvo rešenje jer plate jesu male, a sa tim dopunskim radom bi se to regulisalo“, smatra Zoran Ilić. 

Na pitanje ko nama kao pacijentima garantuje da lekari ne bi namerno usporavali rad kako bi nas ubeđivali da dolazimo popodne i da plaćamo, Zoran Ilić kaže da se postavlja pitanje izdržljivosti da li može pored redovnog radnog vremena da se radi još jedno. 

Višeslav Hadži Tanović, predsednik Udruženja privatnih lekara Srbije, kaže da ako se dozvoljava državnim lekarima da rade popodne na privatnoj praksi, što se ne bi dozvolilo da rade popodne na svojim klinikama i to je za mene logično. 

Postavlja se pitanje, kako navodi, kakav je efekat ako treba da igraš treće poluvreme. 

„Taj kvalitet rada ne može da zadovolji kao prvo i drugo poluvreme, vama je dovoljno dva teška pacijenta da vi imate smanjeni kapacitet. Nije kvalitet isti posle 10 sati rada. Pitanje je pacijenta, on će da se opredeli da li će ići kod lekara popodne ili će ići kod privatnog. Lekarima i sestrama u normalnom radu treba povećati plate, nijedan izgbeglica doktor nije ostao, otišao je dalje. Ogroman je odliv kadrova, moje mišljenje je da na ovaj način ih neće zadržati“, kaže Hadži Tanović. 

Kao argument za ovo rešenje se navode niske plate. 

„Pa jeste u zdravstvu imamo najniže plate u regionu, treba povećati plate da ne bi morali da rade dopunsko, nije zato što imaju niske plate da organizujemo da dodatno rade, a gde smo mi pacijenti?“, kaže Hadži Tanović. 

Radica Ilić kaže da ne vidi u čemu je problem jer sestre i tehničari i sada rade prvo poluvreme u državnoj, a drugo i treće u privatnom. 

„Ne razumem ko koga ovde štiti…nas ima malo, radimo mnogo“. 

Na to je Hadži Tanović kazao: 

„Nije u redu da radite mnogo. Ako mene pitate, da sam član sindikata ja bih tražio da vas smene“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.