Vesti iz zemlje

30.10.2023. 15:00

MK Group

Autor: Nova ekonomija

Miodrag Kostić daruje društvu Palatu nauke

Uz davanje vredno 25 miliona evra Zadužbina Miodraga Kostića otvoriće prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji – Palatu nauke

Zadužbina Miodraga Kostića – Palata nauke – render

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, u prisustvu predstavnika naučne i akademske zajednice predstavljena je Zadužbina Miodraga Kostića, koja će otvoriti prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji – Palatu nauke.

Pored toga što će biti prvi centar ove vrste u našoj zemlji, biće i najveći u širem regionu, sa prostorom od 5.500 m2. U jednom delu odvijaće se naučno-istraživačke aktivnosti i pomerati granice u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva, dok će u drugom delu biti smešteni brojni edukativni, atraktivni i interaktivni eksponati i sadržaji namenjeni popularizaciji nauke najširoj javnosti, a posebno deci i mladima.

Upravo sa tim ciljem, Miodrag Kostić je osnovao zadužbinu koja nosi njegovo ime i daruju društvu Palatu nauke vrednu 25 miliona evra. Ovo je najveće izdvajanje u novijoj istoriji zadužbinarstva. Govoreći na predstavljanju zadužbine svog oca, Aleksandar Kostić, član Upravnog odbora, istakao je važnost podrške srpskoj nauci i mladim naučnicima. 

Uspostavljena je saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu koji će u novom prostoru dobiti 19 istraživačkih centara.

„Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji.

Da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima. Jer su upravo oni budući lideri naučno-tehnološkog napretka Srbije. Palata nauke biće mesto koje spaja radoznalost i strast za znanjem, i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži“, poručio je Aleksandar Kostić.

Strateški značaj ovog projekta istakla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović.

„Vlada Republike Srbije prepoznaje važnost ulaganja u nauku i radi na tome da Srbija zaista postane zemlja nauke, zemlja inovacija.

Međutim, neophodno je i da se privatni sektor više uključi u ovaj proces. Uspostavljanje Palate nauke je veliki korak za našu naučnu zajednicu i dokaz koliko značajan doprinos privrede može biti. Zadužbinarstvo u Srbiji ima bogatu i dugu tradiciju, i bilo je ključno za razvoj nauke i inovacija. Zato, ovo nije samo investicija u objekte, infrastrukturu i tehnologiju. Ovo je investicija u naše ljude. Naše najmlađe, naše mlade talente, istraživače i inovatore. Palata nauke će, uverena sam, biti jedan od katalizatora za razvoj nauke i inovacija i komunikacije sa građanima o ovim temama u našoj zemlji”, istakla je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

 

Na skupu je svečano predstavljena uspostavljena saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori voditi 19 istraživačkih centara u Palati nauke. Zadužbina Miodraga Kostića obezbediće njima i njihovim studentima najbolje uslove i opremu za rad. O važnosti ovih centara govorio je dekan Elektrotehničkog fakulteta, prof. dr Dejan Gvozdić.

Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu ukazana je velika čast time što je prepoznat kao institucija koja se na najbolji način može programski uklopiti i svojim renomeom doprineti projektu Palate nauke.

Kao najstarija i najistaknutija obrazovna i naučno-istraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Srbiji, Fakultet će pristupiti ovom projektu sa maksimalnom odgovornošću i željom da opravda ukazano poverenje. Uvereni smo da će projekti i aktivnosti naših laboratorija predstavljati značajan doprinos naučno-popularnim, obrazovnim i naučno-stručnim sadržajima Palate nauke i podizanju svesti o važnosti visoko-tehnoloških istraživanja u unapređenju kvaliteta života, životne sredine i društva u celini“, izjavio je prof. dr Gvozdić.

Palata nauke – Zadužbina Miodraga Kostića biće smeštena u jednoj od najlepših zgrada u centru Beograda, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, i ovom spomeniku kulture koji datira iz 1924. godine udahnuće novi život. Njen osnivač, Miodrag Kostić je u javnosti prepoznat kao jedan od najuspešnijih privrednika u regionu, ali i veliki humanista i filantrop. Realizuje brojne društveno odgovorne aktivnosti, a ovim činom i željom da ostavi trajnu vrednost narodima sa ovih prostora zavređuje titulu modernog zadužbinara.

Zadužbina Miodraga Kostića – Palata nauke – render

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.