Srbija

01.03.2017. 11:42

Predrag Mijalković

Autor: Nova Ekonomija

Mladi Pančevci pobednici prestižnog međunarodnog takmičenja u Zagrebu

Srbija

01.03.2017. 11:42

Mladi Pančevci, okupljeni u timu Tax Busters, pobednici su prestižnog međunarodnog takmičenja održanog u Zagrebu 18. i 19. februara u organizaciji Ministarstva otvorenih podataka Ministry od Data. 

Ovo dvodnevno nadmetanje je okupilo deset najboljih ekipa mladih sa teritorije Zapadnog Balkana, koji su se svojim idejnim projektima kvalifikovali za učešće u finalu takmičenja.

Ideja i cilj ovog takmičenja je da unapredi efikasnost javne administracije na nivou gradova i ponudi rešenja koja mogu da unaprede kvalitet života građana u lokalnim zajednicama.

Finalisti su bili podeljeni u dve kategorije: Gradovi budućnosti i Moj grad može bolje.

Dvočlani tim iz Pančeva se takmičio u prvoj kategoriji svojom idejom o web portalu koji građanima pruža besplatni  vodič kroz poreze Republike Srbije i omogućava da saznaju kako i u kojim iznosima je budžet njihovog grada planiran i trošen, a istovremeno pruža mogućnost da građani predlože projekte svojim lokalnim vlastima kako bi ih lokalna samouprava finansirala od prikupljenog poreza.

Oni su dobrom timskom igrom i rešenjem za korišćenje otvorenih podataka osvojili novčanu nagradu od 2.500 dolara, mentorsku podršku i mogućnost da dalje razvijaju svoje projekte i ideje.

Više o samom takmičenju nam je ispričao Dušan Pavlov, programer u timu Tax Busters:

„Cilj ovog takmičenja je bio da se predlože i razviju kreativne i inovativne ideje o načinu na koje otvoreni podaci mogu da se upotrebe kako bi bili u službi građana u zemljama Balkana. Otvoreni podaci su one informacije koje javne institucije i vlasti čine dostupnim građanima, ali u sirovoj formi, tako da je potrebna njihova obrada kako bi građani u našoj zemlji i regionu imali koristi od njih. To su recimo podaci o budžetu opštine, nivou zagađenja u jednom gradu ili obradivom zemljištu jedne države koji mogu da koriste građanima“.

Po Dušanovim rečima, svaki tim u finalu je imao zadatak da napravi aplikaciju, softversko rešenje ili web portal koji će najoriginalnije da obradi i predstavi te otvorene podatke.

Pančevački Tax Busters, jedini srpski predstavnik u finalu, napravio je prvi web poreski vodič kroz lokalne i nacionalne poreze Republike Srbije, kao i rešenje koje će omogućiti građanima da na jednostavan način steknu uvid u finansijsku odgovornosti gradova u smislu prikazivanja načina trošenja novca iz lokalnih budžeta.

Jelena Berković, iz nevladine organizacije GONG – jednog od suorganizatora ovog takmičenja, specijalno za Novu Ekonomiju je izjavila:

„Ovo takmičenje je podstaklo izrazito jaku konkurenciju među idejama za aplikacije i među timovima. Ono što je najlepše bilo videti je kako timovi nadrastaju taj takmičarski duh i međusobno se pomažu. Što se tiče Tax Bustersa, radi se o ideji za povećanje transparentnosti poreskih organa i razumevanju poreza od strane građana, što je potrebno ne samo Pančevu i Srbiji, nego, vrlo konkretno, i meni u Zagrebu, pa se nadam da će se nakon uspešne inkubacije, moći računati i na primenu modela u drugim zemljama“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.