Vesti iz zemlje

17.08.2015. 13:54

Blic

Autor: Nova Ekonomija

MMF insistira na penalima za prevremeno penzionisanje

Vlada Srbije nije uspela da u pregovorima sa MMF izdejstvuje izuzetke u primeni penala za prevremeno penzionisanje.
Kako piše Blic, tek kada su izmene Zakona o PIO usvojene u Parlamentu, u Nemanjinoj su postali svesni da nije uveden nikakav prelazni period u primeni novouvedenih penala, odnosno trajnog umanjenja penzija za one koji se prevremeno penzionišu. Zato je bilo govora čak i o mogućem ukidanju penala za prevremeno penzionisanje.
Prema starom zakonu, za odlazak u penziju trebalo je ispuniti samo jedan od uslova, starosni ili dužinu radnog staža. Od januara je propisano trajno umanjenje od 0,34 odsto za svaki mesec penzionisanja pre navršenih 65 godina, maksimalno do 20,4 odsto.
To znači da trajno umanjenje penzija imaju svi oni koji se odluče da napuste posao ili ga izgube pre zakonom propisane starosne granice od 65 godina za muškarce, odnosno 60 godina i šest meseci za žene. 
U Ministarstvu rada i socijalne politike, a koje je zvanično i bilo predlagač izmena Zakona o PIO, priznaju da postoji dosta slučajeva kada su ljudi prihvatili socijalni program i prijavili se na evidenciju NSZ čekajući da ostvare uslove za odlazak u regularnu, starosnu penziju. 
„Pokrenuli smo pre nekoliko meseci inicijativu za promenu navedenih delova Zakona o PIO. Pripremili smo čak i pet modela koji su se mogli primeniti u zavisnosti od situacije u kojoj su se ti bivši zaposleni našli”, kažu u Ministarstvu rada I socijalne politike. 
Jedno od rešenja bilo je da se penzioneru kada napuni 65 godina ukinu penali bez obzira na to kada je otišao u penziju. 
Prema drugoj opciji, penali za prevremeno penzionisanje bili bi ukinuti samo za one koji su prihvatili socijalni program, napustili preduzeće i čekaju penziju na birou. Međutim, naši predlozi nisu prošli s obzirom na potrebu pune primene fiskalne konsolidacije, objašnjavaju u Ministarstvu. 
Zakon o PIO bi, kako saznajemo, ipak trebalo da se menja, i to u delu koji se odnosi na privremena i konačna rešenja o penzionisanju. Naime, svaki građanin prilikom penzionisanja dobija privremeno rešenje, a do konačnog obračuna se čeka godinama. Još uvek se, međutim, razgovara da li da se privremena rešenja za penzionisanje potpuno ukinu ili da se utvrdi momenat kada će privremeno rešenje postati trajno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bas me zanima gde je fikus ,,pronašao,, 15 Milki EU?
    Naravno da totalitarno- diktatorske rezime interesuju samo institucije sile i represije!
    Zato i postavljaju ,,polit.komesare,, za ookušaj indoktrinacije vojske ( u vidu dezertera Vuluna) i odane partijske poslušnike za pretvaranje policije u stanačku pretorijanska gardu!
    Uz to idu stanovi za bezbednosno obaveštajne kadrove čiji je jedini zadatak špijuniranje sopstvenog naroda zarad opstanka na vlast ovog mentalno obolelog diktatora i njegovih Kerbera!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.