Vesti iz zemlje

29.09.2018. 22:16

NE

Autor: Elektroprivreda Srbije

MMF izuzetno zadovoljan napretkom EPS-a

Elektroprivreda Srbije

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocenio unapređenje poslovanja i rezultate Elektroprivrede Srbije nakon što je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS predstavio rezultate i uspehe iz protekle tri godine delegaciji MMF tokom posete RB Kolubara i TENT A.

„Stanje u Elektroprivredi Srbije se u odnosu na situaciju od pre tri godine značajno popravilo. MMF se najviše bavio EPS-om kao državnom kompanjom, jer je najvažnija i ima najviše zaposlenih. Drago nam je da vidimo unapređenje u samom EPS-u u smislu same efikasnosti poslovanja i progresu koji će se nastaviti i u budućnosti“, rekao je Džejms Ruf, šef Misije MMF-a za Srbiju nakon posete EPS-u zajedno sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike Srbije.

Antić je istakao da je stanje u energetskim kompanijama u Srbiji, pre svega EPS-u i Srbijagasu daleko bolje nego ranije, naročito u finansijskom smislu.

„EPS je dobio dobru ocenu MMF-a čime je drastično promenjena slika o tom preduzeću u odnosu na onu iz 2015. godine. Ako je to javno preduzeće pre tri godine, da se slobodno izrazim, bilo jedno od najlošije dece, danas je jedno od najboljih. Jedan od ključnih načina za ocenjivanje uspešnosti rada je stepen naplate, a postignuti su i dobri rezultati i u smanjenju gubitaka, kao i povećanju efikasnosti procesa rada u EPS-u. Do sada je rukovodstvo EPS-a unapredilo operativne sisteme, a složili smo se da ima prostora da se i dalje napreduje i do kraja, utegnu proizvodni procesi i kapaciteti“, rekao je Antić.

Tokom obilaska ključnih EPS-ovih kapaciteta, Grčić je istakao da RB Kolubara i TENT u Obrenovcu garantuju sigurno snabdevanje električnom energijom svih domaćinstava i privrede u Srbiji.

„Saveti i smernice MMF-a bile teške i zahtevne, ali i logične i ekonomski opravdane. Pošto smo nasledili jedno teško stanje delovale su nedostižno. Jedan od zahteva bio je da moramo naplatu podići na više od 96 odsto. Ovim problemom, EPS se u poslednje vreme značajno bavio i ovu godinu će završiti sa dostignutim procentom naplate od 100,7 procenata. Zahvaljujem se MMF-u zbog ove upornosti i pokazali smo da možemo ne samo da ispunimo njihovu molbu, već i malo više od toga“, rekao je Grčić.

Čelnik EPS-a je delegaciji MMF predstvio i realizaciju najvžnijih projekata i planove za budućnost.

„Projekat homogenizacije uglja u RB „Kolubara“, završen je i remont bloka TENT A4, a realizacija projekta odsumporavanja je na početku, što garantuje produžetak veka najveće EPS-ove termoelektrane i zaštitu životne sredine. Investirano je u
modernizaciju i produžetak radnog veka svakog dela sistema EPS-a koji proizvodi električnu energiju zahvaljujući kreditima EBRD, KFW banke i ulaganju sopstvenih sredstava. Na početku je i pokretanje revitalizacije blokova A1 i A2 uTENT A i taj projekat EPS će uraditi sopstvenim sredstvima, zahvaljujući uštedama“, zaključio je Grčić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.