Foto: Nova ekonomija

MMF ne odustaje od zahteva za poskupljenjem struje

Foto: Nova ekonomija
Međunarodni monetarni fond (MMF) je nakon završetka svoje posete Srbiji ocenio da je revizija cene struje neophodna "kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova”, čime su još jednom ponovili svoj zahtev za uvećanjem cene električne energije.

Iako je misija te međunarodne organizacije pohvalila dobre ekonomske reultate Vlade Srbije, uključujući i rast od 3.5 do 4% do 2020. godine i nizak nivo nezaposlenosti, MMF je takođe naveo i da strukturalne reforme u određenim oblastima i dalje kasne. 

Tako je u julu upozoreno da su reforme uperene na poboljšanje korporativnog upravljanja velikim javnim preduzećima bile "skromne”, a da planovi za promenu pravnog statusa Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo kasne.

Predstavnici MMF-a prilikom svake posete Srbiji između ostalog traže i povećanje cene struje, barem u nivou sa inflacijom, ali i depolitizaciju EPS-a i energetske politike.

Vlada Srbije se obavezala da će naredne godine promeniti pravni status EPS-a u akcionarsko društvo, da će uspostaviti pravo svojine na celoj imovini EPS-a i da će uskoro raspisati tender za procenu imovine te kompanije.

Iako je sa sedam evrocenti po kilovat-času struja u Srbiji među najjeftinijim u Evropi, čini oko 5% kućnog budžeta, što je jedna od najviših stopa na kontinentu. 

Dnevni list Blic je nedavno objavio da električna energija neće poskupeti barem do naredne godine, a da Vlada Srbije poskupljenje odlaže upravo služeći se argumentima da bi bilo kakvo uvećanje cena predstavljalo finansijski udar na domaćinstva. 

Izvor Blica iz Vlade Srbije navodi da postoje signali da korekcije cene neće biti do kraja zimske sezone, ali da će se konkretna odluka o tom pitanju doneti nakon Nove godine.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.