MMF: Pad BDP Srbije od tri odsto u 2020. godini

Pexels

Međunarodni monetarni fond predviđa da će svetska privreda doživeti pad privredne aktivnosti od 3 procenta u 2020. godini kao posledicu pandemije korona virusa. Za Srbiju se takođe predviđa privredni pad od 3 procenta. U izveštaju se takođe procenjuje da će stopa nezaposlenosti u Srbiji porasti sa prošlogodišnjih 10,9 odsto  na 13,4 procenata u ovoj godini, dok će inflacija biti niska, 1,4 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 1,9 odsto. 

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je danas novo izdanje studije World Economic Outlook pod nazivom The Great Lockdown u kojoj je izneo projekciju privrednih kretanja na globalnom nivou za 2020. godinu  da će svetska privreda doživeti pad od 3 procenta. Ova procena predstavlja reviziju procene iz januara, kada je MMF predviđao globalni rast od 3,3 procenta. 

Predviđa se da će ova ekonomska kriza biti gora od finansijske krize iz 2008. godine (kada je pad svetske privrede iznosio 0,1 procenat), a najveća posle Velike depresije iz 1929. godine.

Najviše će biti pogođene najrazvijenije zemlje. Kod njih se očekuje kontrakcija od 6,1 procenata, a u evrozoni čak 7,5 procenata. Slično je i u Rusiji, gde se očekuje pad od 5,5 procenata, dok se u Kini se očekuje rast, ali od svega 1,2 odsto (prosečna stopa privrednog rasta u Kini u poslednjih deset godina je 7,6 odsto).

MMF je dao prognoze i za pojedine zemlje regiona. Za Srbiju se predviđa pad od 3 procenta, a za Hrvatsku čak 9! Za grupu zemalja pod nazivom Emerging and Developing Europe u kojoj se, među ostalim, nalaze Albanija, Bosna, Moldavija, Crna Gora i Makedonija, MMF predviđa kontrakciju od 5,2 procenta.

U izveštaju se takođe procenjuje da će stopa nezaposlenosti u Srbiji porasti sa 10,9 na 13,4 procenata.

Analiza MMF-a počiva na nekoliko pretpostavki, a jedna od njih je da će pandemija početi da jenjava u junu 2020. U slučaju da to tako ne bude, studija sadrži procene dodatna dva scenarija sa turobnijim prognozama.

The Great Lockdown je samo preliminarni izveštaj. Kompletna studija se očekuje u maju 2020. god.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.