Vesti iz zemlje

22.10.2021. 16:52

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

MMF: Rast BDP-a Srbije 6,5 odsto do kraja godine

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenjuje da je da će rast bruto-domaćeg proizvoda do kraja godine iznositi 6,5% dok će 2022. nastaviti sa visokim rastom od 4,5%, saopštila je Nardona banka Srbije. Prema navodima NBS MMF ocenjuje da ...

Foto: Nova ekonomija

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocenjuje da je da će rast bruto-domaćeg proizvoda do kraja godine iznositi 6,5 odsto dok će 2022. nastaviti sa visokim rastom od 4,5 odsto, saopštila je Nardona banka Srbije. Prema navodima NBS, MMF ocenjuje da će inflacija biti u porastu još nekoliko meseci.

Misija MMF-a je ocenila da je aktuelno kretanje inflacije pod uticajem privremenih faktora, kao i globalnih kretanja koja utiču na cene energenata i cena neprerađene hrane. 

Očekuju da će se, kao i u drugim zemljama, inflacija još nekoliko meseci kretati na sličnim nivoima, nakon čega će se, tokom 2022. godine, vratiti u ciljani koridor. 

MMF i NBS su inače vodili dvonedeljne razgovore na kojima su razmotrena aktuelna i projektovana fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i realizacija utvrđenih ciljeva ekonomskog programa. 

NBS: Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala nepromenjena
Novi milionski posao NBS-a za starog ponuđača

Misija MMF-a je ocenila da je NBS adekvatno reagovala pooštravajući monetarne uslove povećanjem prosečne repo stope unutar koridora kamatnih stopa, ne menjajući referentnu kamatnu stopu.

Dodaje se i da je bazna inflacija u Srbiji relativno stabilna, što ukazuje da su inflatorni pritisci privremenog karaktera.

„Projektovano je i dalje smanjenje deficita tekućeg računa na oko 4 odsto BDP ove godine, uz zadržavanje njegove potpune pokrivenosti neto prilivom stranih direktnih investicija. Ocenjeno je i da je bankarski sektor ostao stabilan, dobro kapitalizovan i likvidan. Zaključuje se i da je kurs dinara ostao stabilan“, piše u saopštenju NBS.

Misija ocenjuje i da su tokom 2021. zabeleženi odlični fiskalni rezultati i po tom osnovu Srbija će imati za 2 odsto niži deficit u odnosu na prethodno planirani. 

MMF ocenjuje da Srbija nastavlja sa strukturnim reformama, kao i da neke važne reforme tek predstoje poput razvoja tržišta kapitala u cilju dodatne podrške domaćim investicijama.

NBS objavila listu sistemski značajnih banaka u 2021. godini

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.