MMF: Rast BDP-a Srbije ove godine procenjen na tri odsto

Međunarodni monetarni fond potvrdio je prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu od 3,0 odsto, dok se za sledeću godinu procenjuje rast od 3,5 odsto.

Ta institucija je, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu Svetski ekonomski izgledi (World economic outlook).

U poslednjem dokumentu ove vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. da raste po stopi od 2,8 odsto. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na tri odsto. 

Tada je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP-a u 2016. godini dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti. 

Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP-a u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru. 

Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da će ona u ovoj godini iznositi 16 odsto, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara