Vesti iz zemlje

05.02.2024. 11:56

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Mnoštvo novih taksi: Poskupljuju registracija oldajmera i forenzičke usluge

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je izmenila je i dopunila Uredbu o vrstama usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova i visini taksi za pružene usluge, gde su, između ostalog, propisani troškovi izrade tablica za oldtajmere. Najveći broj novih nameta ili poskupljenja tiču se zapravo saobraćaja i – usluga forenzičara.

Uredba propisuje nove cene i troškove izrade mnoštva javnih isprava, ličnih dokumenata i registarskih tablica, koji se uplaćuju na račun Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca.

Jedna od novina, je trošak za izradu registarskih tablica za teške četvorocikle, putnička vozila, autobuse, trolejbuse i teretna vozila od istorijskog značaja (oldtajmeri) što će da iznosi 2.186 dinara, dok će trošak za izradu registarskih tablica po izboru građana za vozilo od istorijskog značaja (oldtajmer) iznosti 8.342 dinara.

Isto 8.342 dinara koštaće izrada posebne zadnje registarske tablice po izboru građana za vozilo od istorijskog značaja – oldtajmer (komad), dok će izrada posebne zadnje registarske tablice za teške četvorocikle, odnosno putnička vozila i teretna vozila od istorijskog značaja – oldtajmeri (komad) biti 2.186 dinara.

Za izradu registarske tablice za motocikle i teške tricikle od istorijskog značaja – oldtajmeri (komad) biće potrebno izdvojiti 1.106 dinara, a za registarsku tablicu za priključno vozilo od istorijskog značaja – oldtajmer (komad) 1.246 dinara.

Izrada registarske tablice za mopede, lake četvorocikle i lake tricikle od istorijskog značaja – oldtajmeri je 1.106 dinara, a registarske tablice za traktore i radne mašine od istorijskog značaja – oldtajmeri (par) 1.246 dinara.

Za registarsku tablicu za priključna vozila za traktor od istorijskog značaja- oldtajmer (komad) trošak izrade je 1.106 dinara, dok će izrada registarske tablice za motokultivatore od istorijskog značaja – oldtajmeri (par) koštati 1.246 dinara.

Trošak za izradu metalnih tablica kojima se obavlja testiranje autonomnog vozila, sa rokom važenja od jedne godine (par) je 2.186 dinara.

Takođe, propisano je i da trošak izrade za dozvolu za privremeni boravak stranaca, odnosno jedinstvenu dozvol 1.788 dinara, dok je za izradu putne isprave koja se izdaje u skladu sa propisima o azilu i privremenoj zaštitu 5.880 dinara.

Takođe, u uredbi je izmenjen član koji se odnosi na iznose za pružanje usluga helikopterom i angažovanje stručnog vazduhoplovnig osoblja, kao i na iznose taksi za pojedina forenzička veštačenja i analize, poslove i obuke, a po pisanoj naredbi/zahtevu nadležnog organa u sudskom ili upravnom postupku i izuzetno, po pojedinačnim pisanim zahtevima pravnog ili fizičkog lica na osnovu ovlašćenja iz propisa ili za potrebe vođenja postupaka pred nadležnim organima.

Kompletna lista novih iznosa i taksi može se se videti u Uredbi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.