Srbija

04.04.2019. 14:09

Autor: Dimitrij Peskov, PR Vladimira Putina

Mobilna aplikacija za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi

Srbija

04.04.2019. 14:09

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da je u saradnji sa Poreskom upravom Srbije razvila aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem pametnih telefona.
Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave, navedno je u saopštenju.
PROČITAJTE JOŠ:
Aplikacija je kreirana u okviru projekta Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika koji NALED realizuje uz podršku Nemačke razvojne saradnje – GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga.
Pored portala www.sezonskiradnici.gov.rs poslodavci će sada imati još jedan efikasan alat za registraciju sezonaca, a radnici mogućnost da na telefonu provere da li su prijavljeni.
„Mobilna aplikacija učiniće pojednostavljenu proceduru angažovanja sezonaca još pristupačnijom, jer su istraživanja pokazala da dve trećine korisnika prednost daje aplikacijama u odnosu na web portale kao ugodnijim za korišćenje, a tri od četiri internetu najčešće pristupa preko telefona“, navodi se u saopštenju NALED-a.
Za prva tri meseca primene pojednostavljenu proceduru je koristilo 70 poslodavaca.
Podaci sistema za elektronsku prijavu pokazuju da je od januara ove godine na poslovima u poljoprivredi bilo angažovano 2.987 sezonskih radnika koji su prijavom ostvarili pravo na penzijski staž i osiguranje u slučaju povrede na radu.
Za njih je plaćen porez u iznosu od 4,2 miliona dinara, kao i gotovo 12 miliona dinara doprinosa.
Sezonci su do sada angažovani u 95 gradova i opština u Srbiji, najviše u Vojvodini.
Zbog sezonskog karaktera posla, najčešće su bili angažovani na orezivanju, kao i na poslovima koji su vezani za čišćenje, sortiranje, pakovanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.
Među 70 poslodavaca, sezonce angažovalo i 17 fizičkih lica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.