MSP Srbije 2030: "MSP 100" Expo

MSP 10 Expo

Konferencija-izložba o doprinosu srpskih MSP održivom razvoju i daljim mogućnostima

Mala i srednja preduzeća su nosioci najvećeg dela domaće privrede, kreiraju 60% dodate vrednosti, 66% zaposlenosti i učestvuju sa 45% u ukupnom izvozu. Kao takva, predstavljaju temelj i pokretačku snagu nove srpske privrede i imaju izuzetan potencijal da doprinesu održivom razvoju Srbije u narednoj deceniji i ostvarenju svih ciljeva iz Agende UN 2030 za našu zemlju. 

Ovim, često nevidljivim, šampionima srpske privrede posvećena je MSP 100 Expo, jednodnevna konferencija-izložba, koja će se 1. juna 2022. održati u MIND Parku u Kragujevcu, u organizaciji CEVES-a i MIND Parka, a u okviru Platforme "Održivi razvoj za sve" koju sprovodi GIZ uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke.

Među gostima i moderatorima konferencije biće i ambasadori Nemačke i Švajcarske, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i Predsednica Upravnog odbora i glavna ekonomistkinja CEVES-a, Kori Udovički.

Cilj događaja je da pokaže bogat razvojni potencijal domaće privrede, oličen u pažljivo izabranim malim i srednjim preduzećima koja se odlikuju svim karakteristikama modernih svetskih ekonomija – konkurentnost na međunarodnoj sceni, pristup globalnim tržištima, inovativnost, etičnost u poslovanju, održivost, zelena tranzicija, visoke performanse rasta i produktivnost.

Konferencija će kroz praktične primere pokazati kako se uspešno mogu prevazići izazovi sa kojima se MSP susreću, što može pomoći da takvih preduzeća bude značajno više i da se kroz veću vidljivost i prepoznatljivost postojećih pozitivno iskoriste njihova iskustva za dugoročan razvoj srpske ekonomije i društva u celini.

MSP 100 Expo će istaći kompanije koje su izgrađene kao novi preduzetnički poduhvat, tj. nije reč o privatizovanom preduzeću, sa fokusom na tri "pod-populacije": 

  • Firme koje svoju konkurentnost dokazuju kroz postojan i značajan nivo i rast izvoza na tržišta izvan našeg neposrednog okruženja 
  • One čiji se potencijal za razvoj zasniva na inovacijama i koje pružaju značajan doprinos razvoju nauke i kapaciteta zemlje za inovacije
  • Firme koje svojim poslovanjem postižu zelene ciljeve – kroz inovativnu uštedu energije ili oslanjanje na sopstvenu obnovljivu energiju, primenu principa cirkularne ekonomije,  oslanjanje na organsku proizvodnju ili smanjivanje zagađenja, doprinos zaštiti i razvoju biodiverziteta

U okviru izložbenog dela Konferencije, svako od MSP 100 imaće priliku da predstavi svoj razvoj, doprinos zajednici i održivom razvoju, a u završnici programa svi učesnici će imati prilike da se opuste tokom Ćaskanja uz vino, sa gostima Radetom Šerbedžijom i Draganom Bjelogrlićem, koji će razgovarati o tome šta preduzetništvo i film mogu da urade jedno za drugo.

Za više informacija o događaju i profile MSP 100 posetite: https://msp100.rs/


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.