Vesti iz zemlje

11.07.2016. 11:10

Beta

Autor: Nova Ekonomija

MUP: Više desetina firmi u Srbiji pokradeno za milion evra pri transakcijama preko interneta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je danas firme iz Srbije da budu naročito oprezne prilikom obavljanja transakcija preko interneta jer je u porastu broj krivičnih dela prevare tim putem.

„Do sada je utvrđeno da je došlo do imovinske štete u iznosu od preko milion evra na štetu više desetina privrednih subjekata iz Srbije. Tim radnjama izvršilaca krivičnog dela prevare najviše su ugrožena mala i srednja preduzeća sa teritorije Srbije“, navodi se u saopštenju.

MUP je naveo da treba biti posebno pažljiv prilikom naknadnih i neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte i interneta od partnera iz inostranstva, i da u tim slučajevima treba proveriti ispravnost podataka drugim putem, pozivanjem telefonom ili drugim sredstvima komunikacije.

„Nakon kompromitovanja komunikacije izvršioci šalju lažnu poruku preko već poznatog kanala komunikacije – pošto su prethodno ostvarili prustup serveru za elektronsku poštu, ili otvaraju nove lažne naloge za elektronsku poštu gde se u odnosu na pravi elektronski nalog koji koristi strana kompanija menjaju najčešće slovni ili brojčani karakteri, sa ciljem da lažni nalog podseća na pravi… Izvršioci krivičnih dela lažno se predstavljaju u ime strane kompanije sa kojom pravni subjekat iz naše države već ima poslovnu saradnju i nakon ugovorenog posla u prevarnim porukama odmah nakon legitimno prosleđene poruke od strane legitimne kompanije u kojoj se nalaze instrukcije za uplatu, šalju nove poruke sa izmenjenim dispozicijama za plaćanje (IBAN broj)“, navodi se u saopštenju.

Tako se firme iz Srbije dovode u zabludu da vlasnicima računa šalju novac, verujući da ga šalju kompaniji sa kojom sarađuju.

„Za to vreme oštećeno preduzeće je u ubeđenju da je uplatilo novac stranoj kompaniji, a strana kompanija čeka uplatu za određenu robu. Da su prevareni oštećeni saznaju tek nakon što kontaktiraju stranu kompaniju da pitaju zašto roba nije stigla na vreme. U proseku prevare se otkrivaju tek nakon tri do šest radnih dana, što je za učinioce krivičnih dela sasvim dovoljno da novac u inostranstvu podignu sa računa“, dodaje MUP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.