Vesti iz zemlje

30.05.2024. 11:23

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

N1: Država „izvukla“ imovinu iz PKB, sada gasi firmu posle 50 dana

Foto: Pixabay

Država je novo preduzeće za prodaju nekretnina „Agroindustrijska korporacija – nekretnine“ osnovala 2. aprila, prebacivši na njega imovinu nekadašnje PKB Korporacije, koju su činile 621 parcela gradskog građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta, kao i tri milijarde dinara (oko 25 miliona evra) na računu računa, piše N1.

Nakon samo 50 dana postojanja, pokrenuto je gašenje nevadno osnovane firme firme kroz likvidaciju, a zakon kaže da sve što u ovom procesu ne ode na namirenje dugova – ide osnivaču. U ovom slučaju, Republici Srbiji.

„Agroindustrijska korporacija – nekretnine d.o.o.“ je registrovana za prodaju nekretnina, a nastalo je izdvajanjem iz nekadašnje PKB Korporacije (sadašnje Agroindustrijske korporacije). Nakon toga, na njega je prebačena imovina PKB-a ukupne vrednosti 4,9 milijardi dinara.

U Odluci o pokretanju postupka likvidacije, donetoj po osnovu Zaključka Vlade Srbije 119-2598/2024, objavljen je i poziv poveriocima da prijave potraživanja, kao i dužnicima da namire dugove.

„Pozivaju se poverioci da svoja potraživanja prijave najkasnije u roku od 120 dana od dana objavljivanja ovog oglasa na internet strani Agencije za privredne registre. Upozoravaju se poverioci da će njihovo potraživanje biti prekludirano (isključeno zauvek) ukoliko ga ne prijave u navedenom roku“, stoji u objavi na sajtu APR.

Da li je novoosnovana „Agroindustrijska korporacija – nekretnine“ za 50 dana poslovanja prodala neku od 621 parcele nije poznato. Prodate ili ne, sve od imovine, bilo da je zemljište, novac i dr. što preostane posle namirenja eventualnih poverilaca – odlazi osnivaču, u ovom slučaju  – Republici Srbiji.

Advokat Svetlana M. Jović za portal N1 objašnjava da imovina društva u likvidaciji, koja preostane posle izmirenja svih obaveza privrednog društva, predstavlja takozvani likvidacioni ostatak.

„Likvidacioni ostatak se raspodeljuje članovima društva u skladu sa odlukom o raspodeli likvidacionog ostatka društva. Ako osnivačkim aktom, odnosno statutom ili jednoglasnom odlukom ortaka, komplementara, odnosno skupštine nije drugačije određeno, raspodela se vrši na sledeći način: ortacima, komplementarima i komanditorima i članovima društva s ograničenom odgovornošću srazmerno njihovim udelima u društvu. A kod akcionarskih društava – akcionarima sa preferencijalnim akcijama koji imaju pravo prioriteta u odnosu na likvidacioni ostatak, a nakon njihove isplate akcionarima sa običnim akcijama srazmerno učešću njihovih akcija u ukupnom broju običnih akcija u društvu“, navodi Svetlana M. Jović.

Privatizacija PKB pa promena imena

PKB korporacija Beograd je novo ime – Agroindustrijska korporacija ili skraćeno AIK –  dobila u aprilu 2021. godine, dve i po godine nakon što je u postupku privatizacije Al Dahri prodato 16.785 hektara na opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, kao i građevinski objekti za ukupno 98 miliona evra.

Ceo ugovor bio je vredan 104,7 miliona evra i obuhvatao je i prodaju opreme, zalihe rezervnih delova, ali i udela u određenim povezanim preduzećima.

Uz promenu naziva firme, u APR je upisana još jedna – pretežna delatnost više nije bila „uzgoj muznih krava“, već „gajenje žita (osim pirinča), leguminoza i uljarica“.

Svim ograncima tada su takođe promenjena imena i svi su dobili prefiks AIK umesto PKB.

Ostatak zemljišta ostao je na matičnom preduzeću –  PKB Beograd.

U registar APR je 13. marta 2024. upisana odluka o smanjenju kapitala AIK, koja se upravo odnosi na osnivanje novog preduzeća.

Tim Nacrtom ugovora-plana podele o statusnoj promeni, predviđeno je da upravo 621 katastarska parcela bude preneta na novo preduzeće nastalo izdvajanjem iz postojeće Agroindustrijske korporacije Padinska Skela (tj. PKB).

Šta je sve preneto na novo preduzeće?

Nacrtom ugovora-plana podele o statusnoj promeni iz decembra 2023. predviđeno je i koja se sve imovina nekadašnjeg PKB prebacuje na novo preduzeće.

Njime se navodi da je ukupna vrednost imovine koja se iz nekadašnjeg PKB prenosi u novo preduzeće 4,9 milijardi dinara.

Od tog iznosa, vrednost zemljišta je 1,88 milijardi dinara.

Objekti su vredni 4,8 miliona dinara, a novčana sredstva na računu su čak tri milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.