Vesti iz zemlje

14.03.2017. 10:29

N1

Autor: Nova Ekonomija

N1: REM želi da spreči SBB da promeni raspored kablovskih kanala

Iz svojih izvora u Evropskoj uniji televizija N1 saznaje da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ima nameru da spreči kablovski provajder SBB da od 15. marta promeni raspored kablovskih kanala na svojoj mreži.

Prema najavljenim promenama, televizija N1 trebalo bi da, od 15. marta, bude na poziciji broj 1 u kablovskom sistemu SBB.

REM, prema informacijama do kojih je došao N1, ima nameru da SBB prislili da N1 pozicionira iza svih domaćih kanala i da na taj način smanji gledanost N1 televizije.

Zakon o elektronskim medijima u tački 22. jedinoj koja se time bavi, krajnje neodređeno reguliše prava REM-a da se bavi rasporedom kanala na kablovskim mrežama. Naime, REM bliže utvrđuje logičku numeraciju kanala.

 Po opšte usvojenom tumačenju, ova odredba se odnosi isključivo na Multipleks. Oblast kablovskih provajdera potpuno je izostavljena iz Zakona o elektronskim medijima i ne postoji ni jedan jedini član zakona koji REM-u daje pravo da određuje numeraciju kablovskih kanala u mrežama privatnih provajdera.

Televizija N1 smatra da se radi o političkim pritiscima, iza kojih stoji namera da se po svaku cenu umanji gledanost jedinog nezavisnog TV kanala u zemlji. 

Većina članova REM-a, koji bi trebalo da bude nezavisno regulatorno telo, je instrumentalizovana i tužno neotporna na političke pritiske, a najsnažniji dokaz za to je činjenica da je REM na najsramotniji način sebe izuzeo iz osnovne zakonske obaveze da monitoriše ponašanje medija u predizbornoj kampanji.

Prema informacijama iz REM-a, to regulatorno telo, naime, iz tzv. tehničkih razloga, neće vršiti kontinuirani nadzor medijskog izveštavanja tokom kampanje, već će samo postupati po žalbama građana jer „nema adekvatan softver“.

Prema informacijama koje poseduje N1, to je potpuno neistinito. 

Gordana Suša, članica REM-a do marta 2016. godine, izjavila je da je taj softver kupljen još tokom 2016. godine:

„Ja sam bila u komisiji koja je kupila softver. Meni je mandat istekao prošlog marta, već je bila počela kampanja za parlamentarne izbore i sedam dana od početka kampanje mi smo imali savršene podatke o zastupljenosti partija i njihovih lidera. U REM-u radi stručna služba od 70, a sada i stotinu ljudi, i ja postavljam pitanje šta oni onda rade, jer to im je jedini posao“.

REM, dakle, po sopstvenoj odluci, vođen strahom i političkim pritiscima, neće izvršavati svoju obavezu po članu 5. Zakona o elektronskim medijima, a to je: „Očuvanje, zaštita i razvoj slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti.“ Ali se sa druge strane, prema našim informacijama, sprema da zbog političkih pritisaka, potpuno nezakonito i neovlašćeno pokuša da iznudi numeraciju kanala privatnog provajdera, isključivo u cilju zaštitie određenih političkih interesa.

Televizija N1 suprotstaviće se snažno nezakonitoj i nelegitimnoj nameri REM-a na sve raspoložive načine, uključujući i žalbe međunarodnim organizacijama poput OEBS-a, Saveta Evrope i Međunarodne federacije novinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.