Srbija

13.02.2024. 11:32

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Na 350 hektara u Bečmenu u planu luksuzno naselje sa golf terenom

Foto: Printskrin/Elabort za rani javni uvid

Srbija

13.02.2024. 11:32

Na obodu beogradskog naselja Bečmen, na površini od 350 hektara, planirana je izgradnja kompleksa „Oasis“, sa luksuznim vilama, apartmanskim naseljem i sportsko-rekreativnim kompleksima koji uključuju i golf teren.

Kako se piše u elaboratu koji je Grad Beograd stavio na javni uvid, lokacija na kojoj se razmatra izgradnja tih sadržaja je od centra Beograda udaljena oko 30 kilometara i karakteriše je „dobar geostrateški položaj“ u okruženju mreže saobraćajnih koridora, blizina međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ i reke Save.

Кompleks u razmatranju treba da se sastoji od stambenih naselja visokog standarda, sportsko-rekreativnih (golf, otvoreni i zatvoreni sportski tereni) i komercijalnih sadržaja.

Naručilac elaborata, koji je na javnom uvidu od 12. do 18. februara, je preduzeće Elgolf koje je stoprocentnom vlasništvu firme Havernig limited sa Kipra.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre stvarni vlasnik ove kompanije je izraelski državljanin Omri Dudas. 

Planom koji je na ranom javnom uvidu obuhvaćen je deo teritorije opštine Surčin, južno od naselja Bečmen, konkretno prostor između „Sremske gazele“ na zapadu, postojećeg poljoprivrednog zemljišta na severu i šume Gibavac na istoku i planirane lokalne saobraćajnice na jugu.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 350 hektara, a trenutno najveći deo čine poljoprivredne površine (332,6 hekatara) koje će biti prenamenjene u površine za stanovanje i sportsko rekreativne površine.

Najveći deo zauzimaće kompleks „Oasis“, dok je ostatak teritorije planiran za obodne saobraćajnice i izdvojeni sportsko-rekreativni kompleks.

Foto: Printskrin/Elaborat za rani javni uvid

„Stanovanje visokog standarda“ je planirano u okviru sedam naselja i podrazumeva luksuzne vile koje će imati prizemlje i jedan sprat i apartmansko naselje (kuće u nizu) sa stanovima luks kategorije koji su organizovani u okviru lamela, duž pristupnih puteva u naselju.

Pored stanovanja, u okviru kompleksa će se graditi i sportsko-rekreativni kompleksi, konkretno dva tipa sportsko-rekreativnih sadržaja: golf (takmičarski teren sa 18 rupa, golf igralište, vežbalište, klupska kuća, servisna zgrada, ujezerene površine, uređena i prirodna okolina) i sportsko-rekreativni kompleks sa otvorenim sportskim terenima (igrališta za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, trim staze, fitnes površine, dečija igrališta…) i/ili zatvorenim sportskim objektima (sportske sale, sportski baloni, zatvoreni bazeni…).

Kako se navodi u elaboratu, izvan kompleksa „OASIS“ formiran je zaseban sporsko-rekreativni kompleks manje površine.

U centralnom delu kompleksa planirana je zona komercijalnih sadržaja koji obuhvataju trgovinu, ugostiteljstvo, turizam (hotel, apartmani, golf vile), poslovanje, gradski trg.

Predviđene su i lokacije za izgradnju obrazovnih ustanova i infrastrukturnih sistema, kao i izgradnja mreže pristupnih puteva, pešačkih i biciklističkih staza, ozelenjenih parkinga i urbano opremanje prostora..

Kako se vidi iz podataka datih u elaboratu, za stanovanje je projektovana bruto razvijena građevinska površina od 218.000 kvadrata (1280 stanova), objekti za sport i rekreaciju imaće 10.800 kvadrata 29.800 kvadrata je planirano za komercijalne sadržaje.

U opštini Surčin je 2008. godine potpisan ugovor o zakupu 300 hektara, na 99 godina, u selu Bečmen, na kojem je i tada predviđena izgradnja sportsko –  rezindecijalnog kompleksa „Oaza“.

Ugovor vredan 26 miliona evra tada su potpisali predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević, direktor JP Surčin, Živko Stevanović i predstavnik konzorcijuma El golf, Omri Dudaš, pisao je Danas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.