Srbija

03.08.2016. 09:36

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Na Bostanijadi u Idvoru odabrane najteža i najslađa lubenica

Srbija

03.08.2016. 09:36

U Idvoru je održana 8. Bostanijada. Nagrađene su najteža i najslađa lubenica, a deca su se takmičila u brzom kotrljanju bostana.

Najteža lubenica u Idvoru teška je 27 kilograma i 650 grama. Dušica Subaša je ponosna na nju, jer je odgajila u svojoj njivi, bez navodnjavanja,a da li ovako velike lubenice samo lepo izgledaju ili su i ukusne.

„Za mene je slađa ova velika lubenica, nego ona od 6-7 kilograma, ali sve je stvar ukusa i cene“, kaže Dušica Subaša iz Idvora.

Najslađu lubenicu sa 13,9 odsto šećera ima Dušanka Ristić iz Loka.

„Prošle godine je bilo jače sunce i lubenica je odjednom sazrela i prezrela, a ove godine bilo je i dovoljno kiše i lubenica je lagano dobijala svoju slatkoću“, dodaje Dušanka.

Na Bostanijadi je izabran i najlepši štand, a posebna atrakcija bile su trobojne lubenice Gorana Miloševića. Ljudi su još uvek nepoverljivi kad vide narandžastu lubenicu, a kaže da može da proizvede i belu, ali nju neće niko da kupi, jer ljudi misle da nije zrela.

„Ljudi za početak uzmu samo jednu malu narandžastu, a kad probaju vraćaju su i uzimaju ponovo. Nema neke velike razlike u ukusu, jedino su ove narandžaste malo slađe“, napominje Zoran Milošević iz Idvora.

Bostandžija Dragan Momirov kaže da je zdravo jesti i dinje i lubenice.

„Bitno je samo da je bostan proizveden na domaćim njivama i da nema industrijske prerade“, kaže Momirov.

Idvor je postao poznat po lubenicama zahvaljujući udruženju Povrtar koje je okupilo meštane oko istog posla.

„Pre osam godina smo odlučili da napravimo udruženje, jer smo želeli da se udružimo i da zajedno nastupimo sa našim lubenicama na tržištu,a sad lakše možemo doći i do super-marketa“,  kaže Perica Stankov, predsednik Povrtar-a.

Iz Idvora su svi odlazili sa punim rukama velikog bostana, a manji je poslužio deci da se takmiče u brzom kotrljanju lubenica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.