Vesti iz zemlje

26.01.2020. 15:20

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Na čelu Ustavnog suda od danas Snežana Marković

Od danas je na čelu Ustavnog suda Srbije sudija Snežana Marković nakon što je u subotu 25. januara istekao drugi mandat dosadašnjem predsedniku Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić, objavljeno na sajtu Ustavnog suda. 

Snežana Marković je 2017. izabrana za zamenika predsednika Ustavnog suda.

Primopredaja je obavljena u petak na sednici koja je bila otvorena za javnost. U svom obraćanju, novoizabrani predsednik Ustavnog suda Snežana Marković je, pored ostalog, zahvalila svojim kolegama koje su joj ukazale poverenje i čast da se nađe na mestu predsednika Ustavnog suda, jednog, kako je naglasila, od najvećih profesionalnih priznanja koje u karijeri pravnika neko može steći, navodi se na sajtu Ustavnog suda.

„Cilj koji se postavlja pred Ustavni sud, sa novoizabranim predsednikom, je očuvanje i povećanje efikasnosti u radu Suda, rešavanjem predmeta, kako ustavnih žalbi, tako i predmeta normativne kontrole“, kazala je Marković.

Ona je  dodala da će Ustavni sud jačati svoju ulogu na planu međunarodne saradnje, učešćem predsednika i sudija u radu međunarodnih ustavnosudskih organizacija, očuvanjem i izgradnjom bilateralnih odnosa sa evropskim ustavnim sudovima, te jačanjem uloge Suda u velikoj porodici ustavnih sudova.

Novoizabrana predsednica je naglasila da će se kao prva među jednakima zalagati za jačanje institucionalnog značaja i nezavisnosti Ustavnog suda, poštujući dostojanstvo Ustava i institucije koju od danas sa velikim ličnim i profesionalnim zadovoljstvom predstavlja.

Sudija Marković je, na predlog osmoro sudija Ustavnog suda, za predsednika Suda jednoglasno izabrana, na sednici Ustavnog suda 26. decembra 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ: SUDIJA KORHERC DAO IZDVOJENO MIŠLJENJE O TAJNOSTI PODATAKA O JAVNOJ IMOVINI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.