Vesti iz zemlje

31.07.2016. 15:35

Autor: Nova Ekonomija

Na evidenciji NSZ oko 706.000 nezaposlenih osoba

Poslednji podaci pokazuju da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) oko 706.000 lica, a u poređenju sa istim periodom 2015. godine došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 5,3%, rekao je direktor NSZ Zoran Martinović.

„Ovo je jedna od najmanjih brojki u pogledu broja nezaposlenih u poslednjih nekoliko godina. Stopa nezaposlenosti je od januara do marta ove godine porasla na 19% odsto i bila je veća u odnosu na poslednji kvartal 2015. ali mislimo da će u drugom kvartalu sigurno biti niža, imajući u vidu da se broj nezaposlenih na evidenciji kontinuirano smanjuje“, rekao je Martinović Tanjugu.

On je ukazao da je vidljivo da se tokom letnjih meseci, kada su aktuelni poslovi u poljoprivredi, preradi hrane, građevinarstvu, broj lica na evidenciji smanjuje. To znači da značajan uticaj imaju sezonski poslovi i mere aktivne politike koje su dinamičnije nego pre.

„Problem je što veliki broj ljudi koji su angažovani na sezonskim poslovima zapravo radi u neformalnom sektoru i samim tim to se ne može kvalitetno odraziti na statistiku. Ta lica se i dalje nalaze na evidenciji“, objašnjava Martinović.

On ukazuje da višegodišnji problem predstavlja zapošljavanje polukvalifikovanih i nekvalifikovanih lica, kojih u u svakom trenutku na evidenciji ima više od 30% i spadaju u teže zapošljive. Svi koji ne poseduju veštine i radno iskustvo smatraju se teže zapošljivim kategorijama, ističu u NSZ.

U teže zapošljive kategorije mogu se svrstati i mladi do 30 godina, lica romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom i lica starija od 50 godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.