Vesti iz zemlje

13.11.2020. 16:49

Gradnja.rs

Autor: Nova Ekonomija

Na Kopaoniku niče valjkasta vikendica

Valjkasta vikendica je osmišljena sa ciljem da može da se sagradi od materijala koji su dostupni na lokalnom stovarištu, a u vreme kada je potražnja za vikendicama sve veća i cena je pristupačna, piše Gradnja.rs.U osmi&sc...

Foto: Wikipedia/ Olja Simović

Valjkasta vikendica je osmišljena sa ciljem da može da se sagradi od materijala koji su dostupni na lokalnom stovarištu, a u vreme kada je potražnja za vikendicama sve veća i cena je pristupačna, piše Gradnja.rs.

U osmišljavanju porodičnih kuća i vikendica uglavnom preovladavaju motivi tradicionalne arhitekture i kuće sa dvovodnim krovom, a smelih iskoraka kako se dodaje uglavnom nema.

„Jedini decidni zahtev klijenta na samom početku bio je da objekat bude projektovan u sistemu geodezijske kupole. Nakon analiza lokacije, uspeli smo da prepoznamo šta je to što je klijentu kod kupole bilo interesantno i da to pretočimo u cilindričnu formu objekta“, kaže Nikola Stevanović iz Studija Metar.

Ovaj ekscentrični zahtev opredelio je arhitekturu vikendice na Kopaoniku u svakom smislu i pogledu – od gabarita, do detalja i materijalizacije fasade.

Foto: Gradnja.rs

Foto: Uz dozvolu Gradnja.rs

POSEBNI ZAHTEVI

Specifičnost objekta se ogleda u originalnoj formi gornje smeštajne jedinice. S druge strane, vikendica je značajno manjeg volumena od maksimuma koji lokacijski uslovi to dozvoljavaju. 

Ta jedinica za odmor i rekreaciju ima 120 m2 površine, mada na pogled deluje kao značajno manji objekat. 

„Ono što čini okosnicu projektnog zadatka je da objekat mora u što većoj meri da koristi lokalne materijale da ispunjava programske zahteve i da je nenametljiv ako ga posmatramo sa prilazne saobraćajnice“, objašnjava Nikola. 

Upravo ta nenametljivost došla je iz potrebe da se okruženje uvaži, da se objektom u što manjoj meri remeti vizura planine.

MONTAŽNA NADOGRADNJA

„Kroz razvoj projektnog zadatka došli smo do toga da treba projektovati objekat koji sadrži dve nezavisne celine predviđene za privremeni boravak. To je i ispunjeno razdvajanjem po vertikali i uvođenjem stepeništa po obodu objekta“, dodaje arhitekta Stevanović. 

Prizemlje se sastoji od drvenog skeletnog sistema, dok je ispuna od kamene vune koja ima ulogu termičke i zvučne izolacije. U prizemnom delu predviđena je terasa, tri prostorije za boravak, ali i parking na otvorenom za dva automobila. 

S druge strane, suteren je prostraniji i sa značajno boljom organizacijom, bolje dimenzionisanim sobama i većim prozorskim otvorima. Korisnicima su na raspolaganju dve spavaće sobe, dnevni boravak sa kuhinjom, prostrano kupatilo, ostava i terasa sa usmerenim pogledom na predeo.

Izgradnja jedne „valjkaste“ vikendice košta oko 500 evra po kvadratu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.