Vesti iz zemlje

31.08.2020. 15:50

VOICE

Autor: Nova Ekonomija

Na pokrajinskom konkursu novac dobili član Vlade APV i supruga Igora Mirovića

Foto: Pixabay

Među projekatima od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodine u 2020. godini, čije je finansiranje prošlog meseca odobrio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević, našli su se projekti u kojima su rukovodioci istraživanja i pokrajinski zvančnici i članovi porodica funkcionera vladajuće stranke, piše VOICE.

Između ostalog, putem projekata će novac dobiti i Miloševićev kolega iz Pokrajinske vlade, sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević (koji je docent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu) i supruga predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, Vera (vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Subotici).

Od 179 pristiglih projekata na konkurs koji je raspisan 15. maja i sa budžetom od 29 miliona dinara, pokrajinski sekretar Milošević odobrio je 45 projekata.

Svaki projekat dobio je oko 600 hiljada dinara, „poslušavši pri donošenju odluka isključivo mišljenja Stručnih saveta“, navodi VOICE.

To znači da sekretar nije iskoristio „diskreciono pravo“ iz člana 6. Pravilnika o kriterijumima za finansiranja kratkoročnih projekata, koji mu dozvoljava da odobri finansiranje i bez mišljenja stručnog saveta „ako je to od posebnog značaja za ostvarivanje utvrđenog cilja finansiranja projekta“.

„Mogućnost ‘diskrecione’ odluke pokrajinskog sekretara je nasleđeno stanje, a moj stav po tom pitanju jasno se ogleda u činjenici da takvu mogućnost nikada nisam iskoristio“, izjavio je Milošević.

Sekretar je dodao su Stručni saveti izabrani u skladu sa odredbama Pravilnika, „u transparentnom i konkurentnom postupku javnih nabavki usluga, što im daje pun legitimitet u ocenjivanju i odlučivanju“.

„U odnosu na činjenicu da isti ne mogu biti rukovodioci i članovi istraživačkih timova i da time ne ostvaruju lični interes, već da se rukovode naučnim i moralnim načelima, ne smatram kao svrsishodno konsultovanje Agencije za borbu protiv korupcije“, kazao je Milošević.

Agencije za borbu protiv korupcije njegovog kolegu iz Pokrajinske vlade i suprugu predsednika Vlade AP Vojvodine smatra „interesno povezanim licima“ sa donosiocem odluke o finansiranju projekata.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija smatra da su postojali razlozi da pokrajinski sekretar zatraži savet i mišljenje od Agencije za borbu protiv korupcije, upravo kako bi izbegao svaki potencijalni sukob interesa.

On smatra da bi se sa svih javnih konkursa mogla skinuti „večita sumnja u nameštanje i nepristrasnost“ upravo objavljivanjem svih relevantnih informacija.

Konkurs za finansiranje kratkoročnih projekata bio je sporan i prošle godine, kada je Veljko Jovanović sa Filozofskog fakulteta uputio zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, tražeći ne samo spisak odobrenih i odbijenih projekata, već i sastav timova i stručnog saveta za oblast društveno-humanističkih nauka koji je ocenjivao projekte.

„Dobili smo sve, osim sastava (istraživačkih) timova, ali su bila navedena imena rukovodilaca projekata. To nam je bilo dovoljno da povežemo da su rukovodioci projekata zaposleni u istim ustanovama, pa i na istim odsecima kao i članovi stručne komisije“, rekao je naučnik za Radio 021.

Dodaje i da „komično podudaranje rukovodilaca i članova komisije“ ukazuje da su prilikom ocenjivanja korišćeni nenaučni kriterijumi.

Jovanović je prošle godine sugerisao da bi se sumnje u nepristrasnost stručnih saveta mogle otkloniti imenovanjem profesora sa drugih univerziteta.

Slično bi se, prema njegovim rečima, postiglo i ako bi recenzije projekata bile anonimne, sa čime se slaže i Nemanja Nenadić.

„Kao što postoje pravila za sukob interesa funkcionera koji donose formalne odluke, ona moraju da postoje i za članove stručnih komisija, koje najčešće formalno ne odlučuju već daju samo predloge, ali čiji predlozi imaju presudan značaj za sadržaj budućih odluka. Pored toga, mora postojati i mogućnost da oni koji su nezadovoljni i smatraju da je komisija pristrasno razmatrala predloge ulože žalbu“, ukazuje Nenadić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.