Vesti iz zemlje

17.08.2016. 10:16

Autor: Nova Ekonomija

Na poljima korporacije PKB požnjeveno 23.000 tona pšenice

Oko 23.000 tona pšenice požnjeveno je ove godine sa 3.320 hektara površina na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB). 

Žetva strnih žita je završena, prolećne kulture obećavaju dobar rod, tekuće aktivnosti se odvijaju bez zastoja i u toku je priprema za najvažniji posao: kampanju spremanja silaže.

Glavni inženjer za tehnologiju biljne proizvodnje u PKB -u Miloje Kurčubić rekao je za list koji izdaje PKB „Poljoindustrija“ da je prošla godina bila rekordna prema ostvarenim prinosima po hektaru. 

„Ove godine smo pod pšenicom imali 3320 hektara , nešto veće površine nego prošle godine. Ukupan  rod je težak 23.000 tona pšenice od čega je 2500 tona semenske. Prinos po hektaru je 6.950. Prinos pšenice na ritskim imanjima  je  u poređenju sa prošlom godinom na istom nivou 7,3 tone“, rekao je Kurčubić.

Prosečan prinos manji je zbog parcela u Surčinu sa kojih  su prinosi bili i dve tone po hektaru. Najviše su stradala polja ječma i pšenice u Progaru. 

Žetva strnih žita na poljima PKB počela je žetvom ječma 10. juna nakon čega je počela žetva uljane repice 22. juna i pšenice  24. juna. 

Poslednji otkosi pali su  22. jula i u ovom periodu kiša je dva puta na kratko prekidala žetvu. 

Te kiše su dobrodošle ostalim usevima, kažu u PKB. 

Posao bi  završili  i ranije ali smo u vreme kišnih dana sa žetvom počinjali kasnije, kada bi vlaga padala ispod 13 procenata, kaže Kurčubić. 

Sa 1281 hektara  ječam je dao prinos od 5,3 tone. Uljana repica koja je bila zasejana na 836 hektara rodila je  tri tone po hektaru.

Prinosi slame su rekordni i biće je dovoljno za potrebe našeg stočarstva, a i za prodaju, navodi se u listu. 

Prinos ječmene slame je 2,6 tona po hektaru a pšenične oko četiri tone po hektaru. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.