Vesti iz zemlje

06.09.2023. 11:30

Autor: Katarina Baletić

Na prodaju proizvodnja pilića u Žitištu, iza vlasnika niz firmi u stečaju

pilece meso Foto: Wikimedia - Harald the Bard

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine preduzeća u stečaju Pile & Pile iz Žitišta. Vrednost imovine procenjuje se na 591,8 miliona dinara (oko pet miliona evra).

U pitanju je preduzeće u vlasništvu druge firme, Premium chicken. Vlasnik Premium chicken je Miloš Radojević, u čijem je vlasništvu i Big Bull Foods, koja je takođe u stečaju.

Radojević je preko Premium chicken u vlasništvu još jedne firme iz Žitišta, Pile &  co koja je od oktobra 2022. godine takođe u stečaju.

Od marta 2022. godine na sajtu Agencije za privredne registre objavljeno je nekoliko zabeležbi u kojima se navodi da je zaključkom javnog izvršitelja od 20. aprila 2022. godine određeno sprovođenje izvršenja nad celokupnim udelom Miloša Radojevića u preduzeću Premium chicken radi naplate novačnog potraživanja. Međutim, Radojević je do danas upisan kao jedini vlasnik Premium chicken.

Na prodaju je oglašeno 24 zgrada. U pitanju su jedna zgrada prehrambrene industrije i proizvodnje i drugi objekti koji se vode kao pomoćni.

Oglašena je i prodaja dve prodavnice, dva bazena za otpadnu vodu i jedan objekat u izgradnji koji se odnosi na dogradnju postojeće klanice.

Zgrade se nalaze na više od 15 hektara zemljišta  u državnom vlasništvu na koje preduzeće u stečaju ima pravo korišćenja.

Javno nadmetanje je zakazno za 5. oktobar kada je i poslednji dan za predaju ponuda.

Stečajni postupak nad preduzećem Pile & Pile pokrenut je u novembru 2022. godine nakon što su računi firme bili više od 280 dana u blokadi.

Firme radile u pogonima Agroživa pa propadale

Kompanija Pile & Pile je u vlasništvu druge firme, Premium Chicken, koja je u stečaju od maja 2022. godine.

U obrazloženju rešenja o otvaranju stečajnog postupka nad Premium Chicken navodi se da se radi o klaničnoj industriji, preradi živine i da je „situacija dosta loša“.

Obrazlaže se da firma osim potraživanja nema ništa drugo, a da je imovina prebačena na tri druge firme. U obrazloženju se ne precizira o koje se tri firme radi.

Premium chicken kupio je u oktobru 2019. godine tri prostorije za trgovinu, kao deo imovine Agroživa u stečaju, za nešto više od milion dinara (8.700 evra). Ova cena bila je upola manja od procenjene vrednosti ove imovine.

Nakon nešto više od dve godine rada u pogonima Agroživa, računi Premium chicken su blokirani, firma je prestala sa radom, a radnici su ostali bez posla, preneo je Danas u januaru 2022. godine.

Takođe, u oktobru 2019. godine, kada je kupio do imovine Agroživa, Premium chicken je pripojio firmu BG Mibras. Obe firme u trenutku pripajanja imale su istog zastupnika, Sašu Stojanovića.

Ova firma je takođe radila u pogonima Agroživa.

Kako je još 2016. godine pisao portal Zrenjaninski.com, firma BG Mibras poslovala je dve godine u pogonima negadašnjeg giganta Agroživa iz Žitišta.

Međutim, javni izvršitelj je 2016. godine pokušao prodaju imovine BG Mibrasa, ali je postupak prodaje prekinut kada je beogradski Privredni sud doneo privremenu meru prethodnog stečajnog postupka.

Broj firmi osuđenih za privredne prestupe veći za 60 odsto

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.