Vesti iz zemlje

14.02.2018. 16:11

Autor: Nova Ekonomija

Na rekama u Srbiji u 2017. godini pretovarene rekordne količine robe

Na rekama u Srbiji u 2017. godini je pretovareno 10,5 miliona tona robe, što su rekordne količine, 16% veće nego u prethodnoj godini, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati koji zajedno čine 29% pretovara, a novina je veća količina ruda sa udelom od 17%, kao rezultat pojačane aktivnost luke u Smederevu.

Nafta i naftni derivati čine 16% ukupnog prošlogodišnjeg pretovara na rekama, a žitarice su, zbog suše koja je umanjila prinose i povećala cenu robe po toni, s dosadašnjeg drugog, pale na četvrto mesto, s udelom od 13% u ukupnom pretovaru.

„Saradnja sa resornim Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dosledna primena zakonske regulative i Akcionog plana razvoja vodnog saobraćaja Vlade Srbije, rezultirali su sa skoro 70% pretovarene robe u proglašenim lučkim područjima, dok je pre dve godine samo 40% tereta pretovareno u lučkim područjima“, navela je Agencija i dodala da je plan da se u narednom periodu sve lučke aktivnosti obavljaju u lukama i pristaništima.

Na rekama u Srbiji je 2017. pristalo 996 kruzera, četiri odsto više nego prethodne godine, sa više od 130.000 putnika, što je povećanje od 11%.

Najviše kruzera pristalo je u Beogradu – 539, Novom Sadu – 333 i Donjem Milanovcu – 112, a prošle godine otvorena su pristaništa u Smederevu i Kladovu, a prvi kruzeri očekuju se na proleće.

Početkom 2018. proglašeno je pristanište u Golupcu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija a uskoro će, kako je najavljeno, biti raspisan javni poziv za izbor operatera na tom pristaništu.

„Ulaganjem u lučke infrastrukturne projekte i unapređenjem uslova za pretovar robe nastavićemo da poboljšavamo uslove za efikasno kretanje robe u rečnom saobraćaju, kako bi luke u Srbiji postale važni multimodalni centri i saobraćajna čvorišta u ovom delu Evrope, što će svakako imati povoljan uticaj na privredni razvoj cele zemlje“, navela je Agencija za upravljanje lukama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.