Srbija

22.09.2023. 11:30

Autor: Katarina Pantelić

Na uvidu plan za gasovod do Severne Makedonije, biće dug 146 kilometara

Pixabay

Srbija

22.09.2023. 11:30

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Prostorni plan posebne namene sa elementima detaljne regulacije za magistralni gasovod MG14 Orljane-Leskovac-Vranje-granica sa Severnom Makedonijom.

Dvosmerni gasovod koji će spojiti Srbiju sa gasovodnim sistemom Severne Makedonije biće dužine 146 kilometara, a obezbediće gasifikaciju gradova i opština na jugu Srbije u toku reke Južne Morave.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Leskovca i Vranja, kao i opština Vladičin Han, Bujanovac, Preševo, Vlasotince, Surdulica i Doljevac.

Gasovod je planiran kao jednocevni sistem koji je potpuno podzemni.

Planirani gasovod je maksimalnog radnog pritiska do MOP=55bar i planiran je od čeličnih cevi prečnika DN500, objavilo je Ministarstvo.

Sastavni deo gasovoda su primorpedajna stanica „Orljane“, glavna mernoregulaciona stanica, glavni razvodni čvor, uređaji sistema katodne zaštite, uređaji i oprema za potrebe daljinskog nadzora i upravljanja postrojenjima.

Primopredajna stanica služi za merenje kvaliteta i protoka gasa na mestu primopredaje između dva operatora transportnog sistema, dok mernoregulaciona stanica obezbeđuje bezbednu redukciju pritiska gasa
sa 55 bara na 6-16 bara i merenje protoka gasa.

Glavni razvodni čvor je planiran u Vranju i to će biti mesto gde se ukrštaju međusobno povezani gasovodi.

Osim objekata u funkciji gasovoda, zemljište u obuhvatu eksploatacionog pojasa će moći da se koristi samo za poljoprivrednu obradu uz uslov da je dubina obrade zemljišta do 0,5 metara kao i sadnju vegetacije sa korenovim sistemom dubine do jedan metar.

Površine koja su pod posebnim režimom korišćenja i uređenja, a koje su izvan planirane infrastrukture su eksploatacioni pojas cevovoda ukupne širine 12 metara i zaštitna zona (zona opasnosti) minimalne širine od tri metra.

Takođe, zaštitni pojas stambenih objekata širine do oko 30 metara i zaštitni pojas gasovoda širine od oko 200 metara sa obe strane gasovoda računajući od ose gasovodne cevi jeste površina koja je pod posebnim režimom korišćenja i uređenja.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši dogovorili su još krajem 2021. godine formiranje radne grupe za izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje, koju bi vodili predstavnici nadležnih ministarstava.

Zatim je tokom posete premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog Beogradu 31. marta ove godine, potpisan Memorandum o saradnji u oblasti rudarstva i energetike, kojim se podstiču i podržavaju zajednička ulaganja dve zemlje, posebno za izgradnju kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora energije, proizvodnju energije i interkonekcija gasnih i elektroenergetskih sistema Severne Makedonije i Srbije.

„Za realizaciju ovog projekta očekujemo podršku i od Evropske unije jer je važan za diversifikaciju i sigurnost snabdevanja gasom u regionu“, rekla je Đedović tim povodom.

Dugogodišnji državni sekretar za naftu i gas u Ministarstvu rudarstva i energetike Petar Stanojević je rekao za Politiku da gasovod preko Severne Makedonije treba posmatrati kao deo šire slike jer se predviđa njegovo povezivanje sa terminalom za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu (Grčkoj).

Kako je israkao, on bi trebalo da bude povezan sa Srbijom preko budućeg gasovoda „Niš–Dimitrovgrad–Sofija”.

Srbijagas se žuri da završi gasovod do Bugarske

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.