Vesti iz zemlje

05.10.2018. 12:20

N1

Autor: Žarko Korać

Na vlasti su oni koje smo mi porazili 5. oktobra

Žarko Korać

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je u Novom danu da se, kao neposredni učesnik događaja od 5. oktobra 2000. godine, oseća dobro, a da pokušajima da proguraju priču o huliganima, puču ili dogovoru sa tadašnjom vlašću, akteri tih događaja u stvari brane sebe.

Korać ističe da je ponosan na to što je uradio tada i naglašava da je smisao bio to što su građani tražili izbornu pobedu. On navodi da proizilaze dve lekcije.

„Prvo, neka se niko ne zavarava da se to dešava jednom u istoriji, građani su tražili da im se priznaju izborni rezultat. I pod dva, odbacili su tu politiku. Na vlasti su oni koje smo mi porazili, ne te stranke, Srpska napredna stranka je nastala iz Srpske radikalne stranke, nego isti ljudi“, rekao je Korać.

Dodaje da se 5. oktobra desila promena „da se više ta politika nije mogla braniti“, iako neki ljudi neiskreno brane proevropsku politiku.

Korać ističe da je krivica svih, uključujući i njegovu, to što Srbija nije iskoristila svoju šansu.

On podseća da se Demokratska opozicija Srbije (DOS) brzo podelila na deo oko Zorana Đinđića i deo oko Vojislava Koštunice.

„Deo oko Đinđića je bio izrazito proevropski, a deo oko Koštunice nacionalistički. Tu podelu imate i danas, imate te dve Srbije. DOS je to u jednom trenutku spojio, ali kad je došao na vlast to se jasno pokazalo, to je zapravo bila paraliza DOS-a jer je Koštunica bio mnogo popularniji od Đinđića“, naveo je Korać.

Kaže da su zatekli „uništenu zemlju“, a da je ubistvo Zorana Đinđića bio konačni udarac proevropskoj Srbiji.

Odgovarajući na pitanje o poređenju DOS-a i Saveza za Srbiju, Korać je rekao da su u DOS-u svi načelno bili proevropski orijentisani dok, kako kaže, u Savezu za Srbiju ima većih političkih protivurečnosti.

„Taj savez je posledica satanizacije vlasti. Vlast je proizvela ovakav savez. Ponovo se vratila retorika Slobodana Miloševića i stil vladanja – kontrola medija, najekstremnije optužbe na račun opozicije i uništavanje normalnog političkog života“, smatra Korać.

Korać ocenjuje da je opoziciji danas teže i kao jedan od problema ističe postojanje dosta razočaranih građana koji krive opoziciju za stanje u zemlji.

„Citiraću Zorana Đinđića – koliko mi budemo bolji svi, toliko će Srbija biti bolja. Trenutno nismo dobri, ali najodgovornija je trenutno vlast, ne opozicija“, kaže Korać.

Prema njegovom mišljenju, vlast postaje sve opijenija, a to se lako dogodi jer, kako kaže, vlast kvari ljude.

„Paradoksalno, što više ima vlasti kao da im to daje snagu da budu još agresivniji. To je jako pogrešno jer istovremeno time i opoziciju čine drugačijom koja ulazi onda u direktan rivalitet. Niko nije doveka na vlasti, neće ni ovi biti, ni sledeći koji dođu neće biti. Vlast je smenjiva i ako zaboravi na smenjivost uvodi čitavu zemlju u velike nevolje“, zaključuje Korać.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.