U najvećem
broju epidemija izvor infekcije su jaja, odnosno proizvodi na bazi jaja, kažu
iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović“ za Politiku.
Kako
pokazuju podaci ovog instituta, tokom 2018. godine evidentirana je 61 epidemija
koja je preneta putem hrane.
Čak 54 bile
su izazvane salmonelom, šest stafilokokom i jedna bakterijom iz roda
kampilobakter.
PROČITAJTE JOŠ:
Proizvođači u 2019. izvezli jaja za 245.000 evra
Svako jaje sa oznakom, a na pijaci „neupakovana“
Kako iz
ovog instututa objašnjavaju u broj epidemija nije odstupio od očekivanog, a u
epidemijama je obolelo ukupno 562 osobe, od kojih je bolnički lečeno 113, bez
smrtnih ishoda.
Čak 45
epidemija bile su porodične, od kojih je šest prijavljeno iz školskih i
predškolskih ustanova, a deset iz restorana i različitih ugostiteljskih
objekata.
Meso je
bilo izvor infekcije u pet epidemija, azabeležen je i jedan slučaj kontaminiranih
šljiva, a čak u sedam slučajeva nije mogao da se identifikuje izvor infekcije,
kažu iz ovog instituta za Politiku.