Vesti iz zemlje

26.10.2020. 15:08

Večernje novosti

Autor: Nova Ekonomija

Najmlađa deca žrtve prosjačenja u Beogradu uzrasta dve godine

U glavnom gradu Srbije Beogradu ima oko 2000 maloletnih prosjaka, a najmlađi među njima, prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, nema ni dve godine, pišu Večernje novosti.Polovina dece koja prose u prestonici živi u 28 neforma...

Foto: Pixabay

U glavnom gradu Srbije Beogradu ima oko 2.000 maloletnih prosjaka, a najmlađi među njima, prema podacima Gradskog centra za socijalni rad, imaju nepune dve godine, pišu Večernje novosti.

Polovina dece koja prose u prestonici živi u 28 neformalnih naselja, koja se nalaze u deset gradskih opština.

U Centru za Novosti kažu da je glavni izvor prihoda njihovim porodicama sakupljanje sekundarnih sirovina i prosjačenje, što je jedini način da dopune pomoć države, za koju tvrde da nije dovoljna.

„Od početka epidemije korone cene otkupa sekundarnih sirovina su pale, pa su se i porodični prihodi rapidno smanjili“, kaže Mina Lukuć, koordinator Svratišta za decu.

Prema njenim rečima, pre pandemije cena kilograma plastike bila je 26 dinara, sada je svega 10. To je, kako kaže, i nateralo porodice da na različite načine pokušaju da dopune kućne finansije.

Postavlja se pitanje da li pojava nove dece na ulicama koja se bave prosjačenjem, koje ranije nije bilo, što se vidi po boljoj odeći koju nose, govore u prilog činjnici da je prosjačenje jedna od delatnosti koje „dopunjuju“ te budžete.

ŠTA KAŽU BROJKE?

U svratištima na Zvezdari i u Novom Beogradu, kako dodaje Lukić, broj dece ne opada već nedeljama. Ranije ih je dnevno svraćalo od 60 do 65, dok je situacija sada dosta drugačija, dolazi ih između 70 i 112 dnevno.

Te brojke, kako se dodaje nisu karakteristične za jesen, već za ledene dane u januaru, jer sada ne dolaze da se ugreju, već da nešto pojedu i okupaju se.

MOGU LI KOZE DA OSNAŽE ŽENE?

Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad prošle godine bilo je 58 „dece sa ulice“, različitog uzrasta i to je informacija koja je potvrđena.

Najmlađe dete je imalo manje od dve godine, 25 njih između šest i 14 godina, dok je 31 dete bilo u tinejdžerskim godinama.

Sa druge strane, prošle godine je zbog zlostavljanja i zanemarivanja iz bioloških porodica izdvojeno je 189 dece, od kojih su neka terana i na prosjačenje.

TRAŽENJE MILOSTINJE SE UGLAVNOM GONI PREKRŠAJNO

Izuzeće od prekršajnog gonjenja predviđeno je u slučajevima trgovine ljudima, zlostavljanja ili prevare. 

U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da su prošle godine imali šest težih predmeta i tada su presuđivane sankcije veće od propisanih 5 do 10 hiljada dinara, ili do 30 dana zatvora.

Kako nalažu pravila, protiv dece koja su mlađa od 14 godina, ne može se voditi sudski postupak. Većina prosjaka pred sudom inače tvrdi da moraju da prose jer su siromašni, nemaju redovnih primanja i lošeg su zdravstvenog stanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.