Vesti iz zemlje

24.05.2018. 08:34

B92

Autor: Nova Ekonomija

Najteže povrede konkurencije: Nameštene ponude

Nameštene ili lažirane ponude pri javnim nabavkama, spadaju među najteže povrede konkurencije.

To je izjavio predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović na Prvom forumu javnih nabavki, na kom je predstavio nove alate u borbi protiv nameštenih tendera.

„Ova povreda može imati različite forme, ali uvek se svodi na jedan isti ishod: ponuđači, koji su međusobno konkurenti u konkretnom postupku javne nabavke, unapred su dogovorili koji od njih će pobediti na tenderu, po kojoj ceni i pod kojim uslovima“, naveo je Obradović. 

On je, kako se navodi u saopštneju Komisije, upozorio da svako od tržišnih učesnika koji je spreman na tu vrstu dogovaranja u postupcima javnih nabavki rizikuje da bude sankcionisan novčano i to kaznama koje se mogu kretati i do 10 odsto prihoda kompanije u prethodnoj godini, kao i zabranom učešća u javnim nabavkama u određenom periodu. 

Obradović je istakao da Komisija, u saradnji sa drugim organma, intenzivno radi na unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji, kao i da se trudi da unapredi svoja i znanja svih tržišnih učesnika o važnosti poštovanja principa konkurencije. 

Prema njegovim rečima, ne postoji savremeno uređena država u kojoj efikasan sistem javnih nabavki nije jedan od prioriteta zemlje u kojoj su institucije države veliki investitori odnosno kupci roba i usluga, a među kojima je i Srbija, nesumnjivo imaju izazovniji posao da sistem javnih nabavki permanentno usavršavaju, čine ga transparentnijim i što manje poroznim. 

Istakao je da Komisija za zaštitu konkurencije svakodnevno radi na otkrivanju slučajeva nameštanja javnih nabavki, svesna činjenice koliko je važno da se sredstva poreskih obveznika koja se troše kroz sistem javnih nabavki, namenski koriste. 

Komisija je sačinila uputstvo za otkrivanje nameštenih ponuda u postupcima javnih nabavki koje je dostupno na njenom sajtu, a zahvaljujući saradnji sa britanskim telom za zaštitu konkurencije, od nedavno koristi i sofversku alatku koja pomaže detekciju eventualnih nameštanja ponuda odnosno dogovora ponuđača u postupcima javnih nabavki, naglasio je on. 

Program, dodaje Obradović, omogućava da stručnjaci Komisije unošenjem različitih parametara, kao što su cene, uslovi javne nabavke ili delovi ponuda, brže i efekasnije mogu da istraže veći broj javnih nabavki. 

„Upotreba ove alatke nam pomaže da efikasno skeniramo određenu javnu nabavku i vidimo koliki je stepen postojanja indicija potencijalnog nedozvoljenog, kartelskog dogovora“, zaključio je Obradović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.