Vesti iz zemlje

19.10.2018. 16:45

Beta

Autor: Državna revizorska institucija

Najveće nepravilnosti u pripremi budžeta i javnim nabavkama

Državna revizorska institucija

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Srbije Duško Pejović rekao je da su najveće nepravilnosti u poslovanju državnih institucija i firmi u pripremi budžeta, javnim nabavkama, uvećanom obračunu plata i preuzimanju obaveza većih nego što su odobrena sredstva.

On je predstavljajući 1.000-ti izveštaj DRI koji se odnosi na reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Grada Užice za 2017. godinu, rekao da je posao državnih revizora da kontrolišu da li se u skladu sa zakonom troše javna sredstva.

„Primenom preporuka u revizijama kontrolisanih budžetskih korisnika 2017. godine smanjeni su rashodi i izdaci ili povećani prihodi za najmanje 684 miliona dinara“, rekao je Pejović.

Dodao je da su samo u toku revizija rađenih prošle godine, primenom preporuka revizora, smanjeni rashodi ili povećani prihodi za približno 393 miliona dinara.

Usklađivanjem plata zaposlenih sa propisima u 2017. godini umanjeni su rashodi, kako je rekao Pejović, za oko 116 miliona dinara, u republički budžet je preneta dobit od 53 miliona dinara, kao i višak deobne mase od oko 97 miliona dinara.

U budžet je, prema njegovim rečima, vraćeno oko 93 miliona, naplaćena su dospela potraživanja od oko 22 miliona dinara i uplaćeni doprinosi od oko 11 miliona dinara.

U 2018. godini smanjeni su rashodi i izdaci ili su povećani prihodi kontrolisanih budžetskih korisnika za oko 292 miliona dinara i to smanjenjem obaveza prema Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, usklađivanjem plata sa propisima i uplatom dobiti.

Od 2009. podneto 229 prijava zbog nepropisnog trošenja novca
Pejović je rekao da je DRI od 2009. godine podnela 229 krivičnih prijava zbog nepropisanog trošenja novca, od čega se 184 odnose na lokalnu vlast, a donete su dve osuđujuće presude.

Za privredni prestup je podneto 571 prijava, od čega je 65 okončano presuđujućom presudom, a u toku su procesi za 456.

DRI je do sada podnela 1.868 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, a 931 zahtev je rešen novčanom kaznom.

Pejović je najavio bržu i efikasniju reviziju finansijskih izveštaja kako bi postali sastavni deo završnog računa i rekao da će revizori „do subjekta revizije stizati brže i češće“.

„Nećemo analizirati kompletno poslovanje već najrizičnije i najvažnije delove finansijskih izveštaja, kao što je obračun plata. U lokalnim samoupravama nepravilan obračun plata čini od 60 do 80 odsto ukupnih nepravilnosti“, rekao je Pejović.

DRI je utvrdio da je Grad Užice za prošlu godinu preuzeo obavezu iznad odobrenih sredstava za oko 63 miliona dinara, 115 miliona je više potrošeno za javne nabavke jer nisu poštovani propisi, a bez pravnog osnova su napravljeni rashodi za oko 54 miliona dinara.

Na pitanje novinara zašto je smenjio četiri vrhovna revizora pre isteka mandata, Duško Pejović je rekao da je od aprila, kada ga je na čelnu funkciju DRI izabrala Skupština Srbije „sve aktivnosti obavljao u skladu sa zakonom“.

„Imam pravo da u skladu sa propisima odredim tim sa kojim ću raditi“, rekao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.