Narodni muzej nije ni otvoren, a radi za srpski izvoz

Ukupan izvoz Srbije u prva tri meseca 2018. bio je 1,1 milijardu evra. Ipak, na listi 15 najvećih izvoznika našao se i Narodni muzej.

Još nije ni otvoren a uveliko radi. Radi, za srpski izvoz.

Narodni muzej uskoro će biti otvoren ali njegovi eksponati godinama putuju po muzejima koji radi. A ta njihova putovanja učestvuju u srpskom izvozu, ali samo na prvi pogled.

"Kada muzeji organizuju izložbe kulturna dobra dobijaju dozvole zaprivremeni izvoz. Tokom 2018 organizovana je velika izložba antičkih rimskih dobara koja gostuju u Italiji i čija je vrednost oko 33,3 miliona evra. Zahvaljujući toj sumi smo se našli na 15. mestu najvećih izvoznika. Ali ta suma je samo na papiru i ta dela se vraćaju u Srbiju”, rekla je portparolka Narodnog muzeja Lidija Ham. 

Šta nam govori to što praktično nepostojeći novac ulazi u zvanično merenje srpskog izvoza? 

"To nam govori koliko je zapravo mali naš izvoz, to nam govori koliko je nas izvoz po stanovniku mali”, naveo je ekonomista Goran Nikolić. 

Narodni muzej našao se na sajtu ministarstva finansija na 15. mestu najvećih izvoznika po podacima koje je ovo ministarstvo dobilo od zavoda za statistiku. 

Iz Srbije je u prvom kvartalu najviše izvozila kompanija Fijat krajsler automobili koja je u inostranstvo plasirala robu u vrednosti od 225,7 miliona evra. Na drugom mestu je smederevska Železara. Tu su još i NIS, Hemofarm, RTB. 

Iz Srbije se u prvom kvartalu izvozila roba, računajuci i nepostojeću muzejsku, u iznosu od 1,1 milijardi evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara