Vesti iz zemlje

01.09.2022. 11:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Naučiti đake kako da prijave nasilje u školi

Foto: Nova ekonomija

Sve osnovne i srednje škole na početku nove školske godine treba da upoznaju učenice i učenike sa Posebnim protokolom za zaštitu dece od nasilja, ukazuje Inicijativa „Ne posmataj. Reaguj“.

Rukovodstva škola treba da provere sve propisane načine postupanja i da li su u skladu sa Posebnim protokolom. Takođe, na prvim sednicama Saveta roditelja, potrebno je pokrenuti pitanje nulte tolerancije na nasilje i odrediti roditelje koji će biti članovi i članice školskih timova za borbu protiv svih oblika nasilja, saopštila je ta organizacija.

„Potrebno je obratiti posebnu pažnju na prevenciju seksualnog nasilja i uznemiravanja devojčica. Znamo da mnogo obrazovnih institucija nema usvojene Protokole kojima regulišu prevenciju seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja“, navodi se u saopštenju.

GOOGLE UČIONICA: RUPE U ZNANJU, A PLJUŠTE PETICE

U poslednjoj deceniji u Srbiji su napravljeni pomaci u prevenciji i reagovanju na nasilje nad decom. Usvojeni su odgovarajući zakoni i brojni protokoli koji se odnose na rad obrazovnih, zdravstvenih, ustanova socijalne zaštite, policije, sudova i tužilaštava. Od ove godine, kako piše u saopštenju, sve škole vannastavnih aktivnosti imaju obavezu da sistemski štite decu od eventualnog nasilja. 

DOSIJE „KOLIKO NAS JE KOŠTALA ONLINE ŠKOLA“

„Pozivamo vlasnike i zaposlene u privatnim školicama da se informišu o politici zaštite dece od nasilja i da se upoznaju sa neprihvatljivim oblicima ponašanja. To znači da svi koji rade sa decom moraju da znaju da prepoznaju nasilje, da adekvatno reaguju ako se ono dogodi i da o nasilju obaveste odgovorne. Ova obaveza za privatni sektor je po prvi put uvrštena u novi Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja koji je Vlada Srbije usvojila početkom 2022. godine“, piše u saopštenju.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ poziva muškarce koji žele da budu saveznici u borbi protiv nasilja prema ženama da nam se priključe potpisujući Povelju na www.reaguj.org

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.