NBS: Bruto devizne rezerve u decembru dostigle 13,5 milijardi

Foto: Pixabay

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, dostigle 13,5 milijardi evra, što je za 648,1 miliona evra više u odnosu na kraj novembra.

U saopštenju centralne banke navodi se da su devizne rezerve tokom 2020. godine očuvane na adekvatnom i stabilnom nivou i da su povećane za 113,2 miliona evra.

"Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 130 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama", dodaje se u saoštenju.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju decembra iznosile su 11,1 milijardi evra.

"Povećanje bruto deviznih rezervi u decembru je ostvareno u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti (neto 90,9 miliona evra), što je doprinelo smanjenju javnog duga Srbije", navode u NBS.

Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticali su u najvećoj meri prilivi po osnovu privatizacije Komercijalne banke (395 miliona evra) i aktivnosti Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat spot i svop transakcija +244miliona evra).

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su neto prilivi po osnovu donacija (122,4 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 47 miliona evra).

Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu pomenutog neto razduženja države (90,9 miliona evra), devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno neto 55,7 miliona evra) i u potpunosti su amortizovali negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno neto 13,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 693,5 miliona evra i bio je za 135,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu. U 2020. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,56 milijardi evra.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 170 miliona evra. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara