Vesti iz zemlje

11.03.2024. 15:38

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

NBS: Devizne rezerve sa oko 25 milijardi evra skoro nepromenjene na kraju februara

Foto: Nova ekonomija

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara 2024. godine bile su na nivou od 25,03 milijardi evra što je gotovo nepromenjeno u odnosu na kraj prethodnog meseca (odnosno predstavlja smanjenje za 5,5 miliona evra).

NBS navodi da je ovaj iznos deviznih rezervi više nego dovoljan da obezbedi pokrivenost novčane mase M1 od 178,6 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru prevashodno je uticalo neto razduženje države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 399,0 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili ukupno 77,5 miliona evra, navodi NBS.

Iako su ukupni prilivi bili veći od odliva, smanjenje bruto deviznih rezervi je posledica tržišnih faktora čiji neto efekat je bio negativan i iznosio je 51,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je smanjenja cene zlata za oko 0,3 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 0,1 odsto na međunarodnom tržištu.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,806 milijardi evra, i u odnosu na kraj januara povećane su za 125,9 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u februaru ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu saldiranja intervencija iznosio je 435,0 miliona evra). Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom znosu od 87,9 miliona evra.

U februaru, kao i toku prva dva meseca 2024. godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 345 miliona evra.

Od početka 2024. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 300 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.