Vesti iz zemlje

18.03.2022. 14:18

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS nastavila da zatvara menjačnice zbog kursa evra

Nova ekonomija, Paola Felix Meza

Broj zatvorenih menjačnica koje su nedozvoljeno formirale kurs evra i naplaćivale više provizije porastao je sa 90 menjačnih mesta na 129, pokazuju poslednji podaci Narodne banke Srbije (NBS). 

Koje menjačnice je zatvorila NBS?

Pre nekoliko dana (16. marta) stupila je na snagu dopuna Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja, kojom je propisano da Narodna banka Srbije u postupku kontrole može priremeno zatvoriti menjačka mesta u periodu do 30 dana. Dopunom odluke predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova. 

„Nakon stupanja odluke na snagu izvršene su neposredne kontrole ovlašćenih menjača tokom kojih su utvrđene različite nepravilnosti u obavljanju menjačkih poslova, zbog čega je do sada privremeno zatvoreno 129 menjačnica, na period od 30 radnih dana“, navodi NBS u odgovoru za Novu ekonomiju.

NBS navodi da je od početka krize u Ukrajini pojačala broj neposrednih kontrola menjačnica, sa akcentom na formiranje i primenu kupovnog i prodajnog kursa za efektivu i naplaćivanje provizije.

Podsećamo, prethodnih dana nastao je stampedo građana na menjačnice koji su želeli za dinare da kupe evre. Da bi odbranila kurs evra i sprečila lančanu paniku, NBS je bila prinuđena da proda čak milijardu evra od početka godine.

Srednji kurs evra danas iznosi 117,6 dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.