Srbija

13.06.2024. 12:54

Beta

Autor: Nova ekonomija

NBS: Neto devizne rezerve na kraju maja ove godine iznosile 20,97 milijardi evra

Foto: Nova ekonomija

Srbija

13.06.2024. 12:54

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju maja iznosile 20,97 milijardi evra i da su se našle na najvišem nivou posmatrano krajem meseca.

U odnosu na kraj aprila povećane su za 50,5 miliona evra, piše Beta.

Kako je istaknuto, najveći prilivi u devizne rezerve u maju ostvareni su po osnovu intervencija NBS, u iznosu od 130 miliona evra.

Objašnjeno je da je ovaj iznos rezultat priliva deviza u iznosu od 100 miliona evra po osnovu kupovine deviza obavljenih tokom poslednja dva radna dana aprila, a čije saldiranje je realizovano početkom maja, kao i kupovine deviza tokom maja u iznosu od 30 miliona evra, dok se kupovina deviza zaključena tokom poslednja dva radna dana maja (75 miliona evra) efektuira kroz povećanje deviznih rezervi u junu (uobičajeno saldiranje intervencija dva radna dana nakon zaključenja transakcije).

Bruto devizne rezerve na kraju maja ove godine iznosile su 25,15 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, odnosno od 2000. godine, a u odnosu na kraj aprila povećane su za 27,9 miliona evra.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 172,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.

Prilivi su ostvareni i prodajom deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanjem deviznim rezervama, donacijama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 189,4 miliona evra.

Iz NBS su saopštili da su navedeni prilivi bili više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih

kredita i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 259,4 miliona evra I drugim osnovima u iznosu od 48,7 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 16,6 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata za oko 1,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,1 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 501,6 miliona evra i bio je za 335,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,34 milijarde evra.

U maju vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 105 miliona evra.

Od početka 2024. Godine NBS je neto kupila 635 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Inflacija u maju pala na 4,5 odsto, vraćena u ciljani koridor Narodne banke

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.