Vesti iz zemlje

24.01.2023. 17:02

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

NBS: Omogućen reprogram kredita poljoprivrednicima i hladnjačarima

Pala tražnja i cena maline...

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je omogućen reprogram omogućen reprogram kredita poljoprivrednicima, kao i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća. Kako se navodi, razlog su otežana poljoprivredna proizvodnja i niska cena maline. 

Kako se objašnjava, smanjena je tražnja i nepovoljna su kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, pa su oni ljudi koji su uključeni u lanac proizvodnje i otkupa malina, u posebno nepovoljnom položaju.

„Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci“, dodaje se u saopštenju.

Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda) utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma.

„Na ovaj način ostvaruje se jedinstven pristup procesu proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u celini, sa ciljem da se trenutne okolnosti prevaziđu na optimalan način, kao i da se očuva baza za dalji razvoj ovog segmenta poljoprivrede„, dodaje se u saopštenju.

U toku trajanja grejs perioda, kako se dodaje, dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

„Pravo na reprogram mogu da ostvare dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa NBS“, piše u saopštenju.

Zahtev za reprogram dužnici mogu da podnesu u banci, elektronskim putem ili poštom, do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Reprogram poljoprivrednih kredita od šest do 12 meseci

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.