Srbija

06.10.2022. 16:45

Autor: Nova Ekonomija

Reprogram poljoprivrednih kredita od šest do 12 meseci

poljoprivreda traktor Foto: Nova ekonomija

Traktor u malinjaku

Srbija

06.10.2022. 16:45

Narodna banka Srbije omogućila je reprogram poljoprivrednih kredita dužnicima banke i korisnicima finansijskog lizinga, sa odlaganjem obaveza otplate glavnice od šest meseci do godinu dana, navodi se u saopštenju NBS.

NBS je zbog ekonomske situacije u kojoj su se našli pojedini poljoprivredni proizvođači, kao i strateškog značaja poljoprivredne proizvodnje za građane i privredu, na današnjoj sednici Izvršnog odbora usvojila dva propisa.

Prvi je „Odluka o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju poljoprivrednih kredita u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje“ i drugi „Odluka o privremenim merama za davaoce lizinga u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju plasmana po osnovu lizinga poljoprivrednih mašina i opreme u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje“.

Ovim propisima dužnicima banke i korisnicima finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede omogućen je reprogram obaveza, što znači da izmirivanje duga po osnovu glavnice mogu da odlože u periodu od najmanje šest do 12 meseci, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma, saopštila je Narodna banka Srbije.

Rok otplate kredita, odnosno ugovora o lizingu se u tom slučaju produžava na način da iznos rate koja bi se plaćala po isteku grejs perioda, ne bude veći u odnosu na taj iznos u periodu pre primene reprograma. U toku trajanja grejs perioda ti dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu, navodi se u saopštenju NBS.

Reprogram je omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, u oviru zakona kojim se uređuju poljoprivreda i ruralni razvoj:

  • fizičkom licu koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
  • preduzetniku;
  • pravnom licu, i to: zemljoradničkoj zadruzi sa najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar, kao nosioci ili članovi pet različitih poljoprivrednih gazdinstava upisanih u Registar, drugom pravnom licu razvrstanom u mikro ili malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

Pravo na reprogram imaće dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine: nisu u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci odnosno davaocu lizinga. I ako se njihova potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom“, navodi se u saopštenju NBS.

Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga u poslovnim prostorijama, elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

Detaljnije informacije u vezi sa primenom ovih olakšica, a koje uključuju i reprezentativni primer, banke su dužne da objave na početnoj strani svoje internet prezentacije i u svojim poslovnim prostorijama, u roku od pet radnih dana od dana stupanja na snagu ove odluke. Banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva, saopštila je Narodna banka Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.