Vesti iz zemlje

13.07.2021. 13:02

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Zahtevi poljoprivrednika na čekanju, država kasni sa isplatom subvencija

Samo za zahteve koji su podneti prethodnih godina, Uprava za agrarna plaćanja u toku 2021. treba da isplati 10,9 milijardi dinara (oko 93 miliona evra) poljoprivrednih subvencija, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije (DRI). Najve...

Foto: Nova ekonomija

Samo za zahteve koji su podneti prethodnih godina, Uprava za agrarna plaćanja u toku 2021. treba da isplati 10,9 milijardi dinara (oko 93 miliona evra) u poljoprivrednim subvencijama, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije (DRI). Do sredine aprila isplaćeno je 4,7 milijardi dugovanja za prethodne godine, dok je 1,7 miljardi bilo u procesu isplate.

Najveći broj ovih zahteva ostao je nerešen zbog toga što u državnoj kasi nije bilo dovoljno novca, kao i zbog organizovanja rokova za podnošenje zahteva.

Ko će sve biti obuhvaćen Popisom poljoprivrede 2023?

Uprava za agrarna plaćanja je 26. aprila ove godine procenila da im je 10,9 milijardi dinara neophodno kako bi isplatili sve subvencije za koje su zahtevi podneti do kraja 2020. godine, navodi se u izveštaju DRI.

„Procena potrebnih sredstava vrši se na osnovu podnetih zahteva po vrstama podsticaja, na osnovu izvršenih rashoda za iste namene u prethodnim godinama, kao i drugih faktora značajnih za procenu, poput raspoloživosti budžeta“, piše u izveštaju.

U izjašnjenju Uprave se navodi da ne postoje tehničke mogućnosti da se zahtevi iz prethodnih godina podele prema godinama u kojima su podneti, što znači da nemamo precizne podatke o tome koliko godina pojedini poljioprivrednici čekaju na isplatu subvencija.

Država povećava subvencije za organsku poljoprivredu

„Svake godine, za određeni broj podnetih zahteva, ne budu doneta rešenja o pravu na podsticaje, pre svega zbog nedostatka sredstava, kao i zbog toga što se zahtevi za pojedine vrste podsticaja podnose do 31. decembra, ili u januaru mesecu za poslednji kvartal prethodne godine“, piše u izveštaju.

Navodi se da su do 15. aprila 2021. godine, na osnovu rešenja donetih u 2021. godini, isplaćene subvencije po zahtevima iz prethodnih godina u iznosu od 4,7 milijardi dinara, dok je 1,7 milijardi uneto kao rashod koji čeka valutu plaćanja.

Uprava: Zahtevi se obrađuju po redosledi i u skladu sa raspoložim sredstvima

Iz Uprave za agrarna plaćanja za Novu ekonomiju u pisanom odgovoru kažu da je već krenula obrada zahteva iz tekuće godine, dok su „svi kompletni i administrativno uređeni zahtevi iz prethodnih godina već isplaćeni“.

Ipak, osim onih nepotpunih, ostao je i deo zahteva koji premašuju rapsoloživa sredstva.

„Ostao je mali broj administrativno nepotpunih zahteva koji će biti isplaćeni po ispravljanju nedostataka, zahteva koji su u skladu sa zakonskom regulativom podnose početkom 2021. godine i deo zahteva koji su izvan obuhvata sredstava predviđenih za određene mere ruralnog razvoja.“

Koje uslove treba da ispunite da bi vam država dala novac za seosku kuću?

Dodaju i da je „isplata subvencija kontinuiran proces čija dinamika zavisi od broja i kvaliteta pristiglih zahteva, koji se obrađuju po redosledu podnošenja i u skladu sa raspoloživim sredstvima“.

„Proces obrade zahteva je dvosmeran i podjedanko uključuje i korisnike i Upravu za agrarna plaćanja. Ukoliko je dokumentacija uredna i kompletna, zahtev podnet na početku roka za podnošenje zahteva se vrlo brzo obradi. Na kraju toka se uvek dobija najveći broj zahteva i rada se obrada zahteva usporava.“

Kako iz Uprave kažu razlog za kašnjenje su nepotpuni zahtevi, pokušaji zloupotreba, ali i nedovoljna sredstva.

Ipak, da broj zahteva za koje nema dovoljno novca i nije tako mali govori činjenica da je Uprava krajem aprila napravila računicu da joj je neophodno čak 10,9 milijardi dinara da bi isplatila sve zahteve podnete prethodnih godina. 

Zašto država ne pomaže poljoprivrednicima?

Sa druge strane Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini je u nekoliko navrata menjana, a najnovija izmena predviđa 11,6 milijardi dinara za isplatu dugovanja za subvencije iz prethodnih godina. 

To bi značilo, ukoliko Uprava za agrarna plaćanja, bude redovno donosila rešenja i isplaćivala subvencije, da će moći da „ispliva“ iz višegodišnjih dugova prema poljoprivrednicima. Naravno, ukoliko se i zahtevi iz tekuće godine budu redovno rešavali.

Druge nepravilnosti u radu Uprave za agrarna plaćanja

DRI je i po ostalim osnovama dala negativno mišljenje na finansijske izveštajte Uprave za agrarna plaćanja koja je deo Minsitarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Ocenjeno je da Uprava nije pravilno popisala svu imovinu i obaveze, kao i da ono što je napisano u poslovnim knjigama ne odgovara stvarnom stanju.

U bilansu stanja više su iskazane zgrade i građevinski objekti za 72,8 miliona dinara, a manje je prikazano stanje novčanih sredstava za 66,6 miliona dinara. 

Uprava za agrarna plaćanja svojim dužnicima nije dostavila popis nenaplaćenih potraživanja i nije usaglasila obaveze prema dobavljačima, piše u izveštaju.

Dodaje se i da nije uspostavljen adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole, pa da nije doneta ni stategija upravljanja rizikom niti interni akt o računovodstvu i računovodstvenim politikama što je rezultitalo time da se dokumentacija nije vodila u skladu sa propisima. 

Uprava takođe nije obavestila DRI o preduzetim merama nakon prethodnog revizorskog izveštaja za 2019. godinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.